EDUSTEPSДописиНавчання за кордоном Подолання мовного бар'єру під час навчання за кордоном
Подолання мовного бар'єру під час навчання за кордоном

Подолання мовного бар'єру під час навчання за кордоном


Знайшовши ідеальну програму навчання, ви вже цілком готові до нових вражень та захопливих пригод. Але, не зважаючи на позитивні емоції, всіх переслідує потік тривог та переживань. Вони пов'язані з тим, що доведеться зіткнутися з невідомим новим світом, та сумнівами щодо можливостей з ним впоратись.

 Навчання за кордоном надає студенту новий досвід та відкриває нові безмежні перспективи. Однак на початковому етапі студенти іноземці можуть зіткнутися з цілим переліком побутових проблем. Однією з найважливіших є відсутність змоги розмовляти рідною мовою країни прибуття. Мовний бар'єр — це велика перешкода для м'якої адаптації в новому суспільстві. Він бентежить багатьох студентів. Але не варто впадати у відчай. Ми маємо кілька дієвих порад, щоб ви легко подолали цей важкий етап інтеграції.

Що таке мовний бар'єр

Мовним бар'єром називають будь-яку перешкоду у спілкуванні між людьми. Це далеко не завжди є проблемою різних мов. Часто бар'єр утворюється через фізіологічні або емоційні складнощі опонента. Наприклад, при наявності в останнього порушень мовлення, таких як заїкуватість, втрата слуху або інші проблеми.

Але саме студенти найчастіше стикаються з іншим різновидом мовного бар'єра. Це регіональні або національні проблеми. В першому випадку складнощі виникають через діалекти. В різних регіонах навіть однієї країни існують власні традиції щодо мовлення. Це може бути особливий сленг, або унікальна вимова тих чи інших слів. Не кажучи вже про незнання мови іншого народу.

Які мовні проблеми виникають під час візитів в інші країни

Погане знання мови або діалектів — дуже велика проблема для студентів. Вона викликає непорозуміння, заважає налагодити контакт з іншими учнями та вчителями. Часто саме мовний бар'єр стає причиною конфліктів, суперечок та образ. Проблеми з розумінням призводять до даремно витрачених зусиль, грошей, а також можуть бути небезпечними для життя. Незнання мови викликає складнощі навіть у найпростіших побутових ситуаціях. Придбання їжі, води, поїздки по місту стають майже неможливими.

Як подолати мовний бар'єр

Проблема, дійсно, значна. Але не варто хвилюватися. Ми підготували кілька корисних порад, які допоможуть вам у короткий термін подолати проблеми зі спілкуванням в новій країні.

Шукайте групи підтримки для іноземців

Доволі багато студентів їдуть на навчання в інші країни. Тому зазвичай навколо достатньо людей з мовною проблемою. Через це влада піклується про швидку адаптацію іноземних студентів. Університети часто створюють спеціальні групи, де можна покращити знання мови. Також існують курси для іноземців, що фінансуються владою, комерційними та некомерційними фондами. Варто шукати не тільки групи з вивчення мови. Курси кулінарії та мистецтва — це чудовий спосіб підвищити словниковий запас та швидше інтегруватися в суспільстві. Саме там відбувається спілкування у дружній атмосфері та з'являються нові знайомства.

Дружні відносини

Спробуйте завести якомога більше друзів серед місцевих студентів. Таким чином ви зможете дізнатися про особливості та культуру регіону. Дружні стосунки з іноземцями також не будуть зайвими. Адже у вас одна і та сама проблема. Отримати дієві поради для її подолання таким чином легше за все.

Знаходьте час для перегляду фільмів

Кіно та передачі допоможуть краще пізнати особливості мовлення. Коли ви чуєте, як розмовляють між собою актори та ведучі, ви починаєте краще розуміти акцент. До того ж фільм можна поставити на паузу, якщо виникли проблеми з розумінням. Щоб краще розібратися з нюансами розмови, краще використовувати субтитри. Крім того, цікава сюжетна лінія робить навчання легким та захопливим.

Випадкові зустрічі та мовний обмін

В багатьох країнах, крім звичайних мовних курсів, існують програми обміну. Під час таких закладів місцеві та іноземні студенти обмінюються мовами. Це відмінна можливість взаємодіяти з носіями мови та отримувати нові знання.

Придбайте словник

Звісно, зараз чимало програм для автоматичного перекладу. Але не всі вони є точними. А на довгих текстах якість може знижуватись настільки, що втрачається первісний зміст. Тож краще мати при собі словник. Він дозволяє точно перекласти кожне слово. Таким чином значно легше розуміти місцеві фрази та вислови.

Найбільш розповсюджені питання

Чи є мовний бар'єр проблемою при навчанні за кордоном?

Так, це напевно одна з найбільших проблем. З нею стикається більшість іноземних студентів.

З якими складнощами можна зіткнутися при вивченні іноземної мови?

До переліку перешкод при вивченні іноземної мови відносяться:

  • сумніви у власних здібностях;

  • невпевненість;

  • страх почати розмову з іншою людиною;

  • відсутність можливості практикуватися;

  • розчарування та втрата мотивації.

Що найскладніше у вивченні іноземної мови?

Труднощі часто виникають не з граматикою, а саме з вимовою. До найскладніших етапів також відноситься засвоєння словникового запасу.


Мовний бар'єр може викликати чимало складнощів у студента. Тому не варто залишатися з проблемою сам на сам. Звертайтеся до спеціалістів Edusteps, щоб обрати найкращу програму вивчення мови та опанувати потрібні знання у короткі терміни. Також наші фахівці допомагають на всіх етапах вступу до закордонних навчальних закладів та безпосередньо переїзду. В Edusteps ви можете розраховувати на допомогу при підготовці та поданні документів, проходженні співбесід, організації перельоту та у пошуку житла.

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK