EDUSTEPSДописиНавчання в Нідерландах Система освіти у навчальних закладах Нідерландів
Система освіти у навчальних закладах Нідерландів

Система освіти у навчальних закладах Нідерландів


Оскільки система освіти в Нідерландах контролюється законодавством, якість навчання знаходиться на досить високому рівні. Крім початкової школи також доступна середня та вища освіта. Шкільне навчання передбачає отримання знань із загальних предметів. Середня дає можливість підготуватися до вступу до університету. Вища спрямована на отримання спеціалізованих знань.


Структура системи освіти у Голландії


Етап навчання

Вік

Тривалість

початкова школа

4-12

8 років

Середня школа

12-18

MAVO - 4 роки


HAVO - 5 років


VWO - 6 років

Університет

Старше 18 років

від 4 до 6 років

Система освіти в Нідерландах у деяких моментах схожа на звичну нам. Але є чимало відмінностей. До цього важливо бути готовим під час переїзду до країни або вирішуючи навчатись у Нідерландах. Структура освіти в Голландії побудована таким чином, щоб кожен учень розкрив усі наявні таланти, навчився тверезо дивитися на світ та відстоювати свою позицію.


Початкова (обов'язкова) освіта

Система шкільної освіти у Голландії розрахована на 8 років. Діти вступають до навчального закладу у 4 роки та закінчують у 12.. Програма передбачає здобуття навичок з основних дисциплін:

  • читання;

  • лист;

  • арифметика;

  • нідерландська мова.

Вивчення азів займає 2 роки. Надалі до списку додаються математика, фізика, географія, історія та англійська мова.


Середня школа

Закінчивши перший етап навчання, учні складають своєрідний  екзамен. Це система тестування, що дозволяє виявити здібності дитини. За її результатами учень продовжить навчання за програмою підготовчої загальної або передуніверситетської освіти. Тривалість програм – від 4 до 6 років.

Також, як і в багатьох країнах, рішення про вступ до університету кожен випускник школи ухвалює індивідуально. Після досягнення 18 років можна відмовитися від подальшого навчання. Але здобуття базової шкільної освіти є обов'язковим.

Відвідування дітьми школи суворо контролюється муніципальною владою з того часу, як їм виповнюється 5 років. Чиновники контролюють кількість зареєстрованих у районі дітей та їх зарахування до школи. Уся відповідальність за порушення лягає на батьків. Тому здебільшого вони віддають дітей до школи вже у 4 роки.

Не допускається пропуск занять. Неможливо залишити дитину вдома за своїм бажанням, лише маючи довідку від лікаря чи іншу поважну причину.

Якщо батьки у навчальний час не відправили дитину до школи, це вважається протизаконним діянням. Муніципальна служба може накласти адміністративне покарання.

Звичайно, дитина може пропустити шкільні заняття самостійно, але в такому разі адміністрація школи одразу повідомить про це батьків.


Як побудовано систему вищої освіти в Голландії

Навчальний процес у Нідерландах ведеться за інноваційними та прогресивними програмами. Водночас сама методика щільно пов'язана з традиційними цінностями і національними звичаями. В основному навчання спрямоване на реальні навички та практику. Тому тут багато уваги приділяють самостійним роботам, груповим семінарам та розробці проєктів.

Загальні дисципліни є у кожній програмі. Але переважна більшість навчання присвячена спеціалізованому предмету. Саме з цих дисциплін згодом пишеться дипломна робота. Важливо, що диплом — це не просто доповідь із загальновідомих фактів. Це результат самостійних досліджень.

Найчастіше можна зіткнутися з такими видами навчальних систем:

  1. Regular Study Programmes. П'ятирічна форма, куди входять вивчення всіх предметів. По завершенні присвоюється ступінь рівня магістра (doctorandus).

  2. Undergraduate Certificate Programmes. Прискорені курси із видачею сертифіката про проходження. Проводяться англійською та тривають від 3 до 12 місяців.

  3. Bachelors Programmes. Форма навчання із вибірковим вивченням предметів. Рівноцінна бакалаврату. Тривалість – 3,5-4 роки.

  4. Master Programmes. Розрахована на абітурієнтів, які мають диплом вишу. Займає до 2 років та створена для проходження магістратури.

  5. Advanced Master Programmes. Розроблено для охочих пройти магістратуру повторно.

  6. Postgraduate Certificate Programmes. Рівноцінна курсам підвищення професійного рівня. Проходження підтверджується свідоцтвом.

  7. Doctorate (PhD) Programmes. Необхідна у процесі написання докторської дисертації.

  8. MBA (Master of Business Administration). Вузькоспеціалізована програма для висококласних спеціалістів.

Не всі види програм доступні іноземцям. Щоб дізнатися більше про доступну освіту в Нідерландах, запишіться на консультацію:

Запис на швидку консультацію


Структура вищої освіти

У Нідерландах є класичні вищі навчальні заклади, до програми яких входить вивчення всіх дисциплін. Також передбачені технічні та аграрні спеціальності. Усі навчальні програми спочатку розглядаються владою на відповідність прийнятим нормам законодавства.В університетах викладаються лише після схвалення.

У країні існує три типи університетів:

  1. Дослідницькі університети. Випускають інженерів, лікарів та економістів, дослідників тощо.

  2. Університети прикладних наук. Націлені на навчання вузькоспрямованих спеціалістів.

  3. Міжнародні інститути. Розраховані на іноземних студентів, які вже мають не лише вищу освіту, а й досвід роботи.


Вибір спеціальностей в університетах Голландії

Система освіти у Голландії унікальна. Тут навчають не лише загальним та спеціальним дисциплінам. Основним завданням викладачів є прищеплення студентам уміння мислити критично та самостійно. Для цього активно заохочуються вміння ставити актуальні питання та здатність критично ставитися до будь-яких заяв інших людей, включаючи викладача. Студентам надається право критикувати педагога та відстоювати власну думку.

У країні турбуються про наявність спеціалістів, що мають попит на ринку праці. Тому виші пропонують програми навчання в основному за професіями, які є потрібними у різних сферах:

  • інженери;

  • лікарі;

  • IT-фахівці;

  • енергетики;

  • соцпрацівники;

  • юристи;

  • авіаконструктори.

Саме тому кожен випускник голландського університету впевнений у подальшому працевлаштуванні. Освіта в Нідерландах належить до найпрестижніших. Дипломи визнаються у всьому світі.

Вступ до університету за кордоном та переїзд на навчання багатьом здається непростою задачею. Проте з нами у вас не виникне жодних труднощів. Компанія EDUSTEPS пропонує кваліфіковану допомогу в оформленні документів для вступу та студентських віз.


EDUSTEPS

Ми — агенція з навчання за кордоном. Допомагаємо студентам з України вступити до університетів Нідерландів, оскільки є офіційним представником приймальних комісій голландських навчальних закладів. Для роботи з нами ви можете скористатися пакетом послуг EDUSTEPS Premium, який включає повний супровід студента з зарахування, а також допомогу в оформленні документів на студентську візу до Голландії.

Для початку скористайтеся консультацією. Вона допоможе розібратися в процедурі вступу до університетів Голландії і в тому, чим саме ми можемо вам допомогти.

Запис на швидку консультацію:

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK