EDUSTEPSДописиНавчання в Швейцарії Інтерв’ю з представником університетів гостинності Glion і Les Roches
Інтерв’ю з представником університетів гостинності Glion і Les Roches

Інтерв’ю з представником університетів гостинності Glion і Les Roches


Щорічно освітнє агентство EDUSTEPS запрошує до України представників престижних університетів гостинності Glion Institute of Higher Education (Кампуси у Швейцарії, Великобританії) та Les Roches Global Hospitality Education (кампуси в Іспанії, Швейцарії, Китаї та в США). Університети – лідери в галузі бізнесу гостинності, гостинного та ресторанного менеджменту, подійного менеджменту. Ціль зустрічі з швейцарськими університетами – познайомити випускників шкіл та університетів України з сферою гостинності, із можливостями працевлаштування у цій сфері.

Освітнє агентство EDUSTEPS – офіційний представник університетів та шкіл гостинності світу в Україні. Ми допомагаємо студентам пройти всі тяжкі етапи аплікаційного процесу, грамотно підготувати документи для зарахування та отримання студентської візи.

Glion Institute of Higher Education

Швейцарія

  • # 5 – Кращі школи гостинності світу (загальний рейтинг)
  • # 5 – Академічна репутація університету
  • # 1 – Репутація університету серед роботодавців

Les Roches Global Hospitality Education

Швейцарія

  • # 6 – Кращі школи гостинності світу (загальний рейтинг)
  • # 7 – Академічна репутація університету
  • # 3 – Репутація університету серед роботодавців

Яка ціль вашого візиту до України?

- Розказати студентам про міжнародну кар’єру. Про перспективи, які існують у світі студентів, сфери гостинності. Крім цього, як представник приймальної комісії я провожу відбір студентів, які за своїм профілем і критеріям підходять або не підходять нашим університетам - Glion Institute of Higher Education та Les Roches Global Hospitality Education.

За якими критеріями проходить відбір?

-Оскільки наша сфера – це не точні науки, ми дивимось на особистість у цілому і на те як людина дивиться на світ. На скільки він відкритий світу. Наше завдання побачити, що людина дійсно готовий до міжнародної кар’єри. ЧИ не закритий він та чи не зациклений на якомусь своєму маленькому світі. Чи готовий він подорожувати, спілкуватись з різними людьми різних національностей, розуміти та приймати культуру. Також – це такі собі професійні якості, які важливі в нашій індустрії – комунікативні навики, знання мови. В першу чергу знання англійської мови. Не менш важлива дисциплінованість студентів – ми дивимось на його успішність в школі або в університеті. Тобто, отримавши документи, мотивацію студента, провівши співбесіди ми формуємо портрет студента. Та на основі цього ми приймаємо рішення наскільки людина відповідає нашим критеріям.

Де знаходяться ваші університети та кампуси?

– У нас два університети – Glion заснований у 1962 році та Les Roches – у 1954 році. Обидва університети є топовими у сфері індустрії гостинності у світі. Ми представляємо бізнес освіти з фокусом на індустрію гостинності.

Наші флагманські кампуси знаходяться у Швейцарії. Але на одному із етапів було прийнято рішення розвиватись в інших країнах, оскільки знаходячись в одній країні неможливо надати повноцінний міжнародний досвід. Та з’явились кампуси в Лондоні (Великобританії). Les Roches – в Іспанії, Китаї та в США, зокрема в Чикаго.

Цим відрізняється від інших швейцарських та міжнародних шкіл Гостинності?

– У Швейцарії за цим направленням існують більша кількість університетів. Але акредитованих навчальних закладів на вищому університетському рівні всього три. В тому числі Glion Les Roches. Це означає, що ми можемо видавати дипломи від свого імені. Сама ж акредитація це гарантія деяких визначених стандартів, нижче яких ми просто опуститись не можемо. Починаючи із студентського складу, викладацького складу та закінчуючи фінансовою пропозицією університету. Є багато університетів, які позиціонують себе приблизно так само, але не маючи власної акредитації видають подвійні, потрійні дипломи.

Поясніть, що означає у вашому розумінні гостинності? І як цьому можна навчити? Нащо для роботи в ресторанах та готелях необхідна вища освіта?

– На жаль, спілкування зі студентами про гостинність обмежується готелями та ресторанами, а саме позиціями низького рівня – покоївками, швейцарами. Ніхто не задумується, що індустрія гостинності це багатогранна сфера. Вона включає в себе люксові бренди, авіакомпанії, банківський сектор, приватну медицину. Тобто будь-яке направлення, яке пов’язане із взаємодією з клієнтами, з людьми. А це, як ви розумієте, будь-який бізнес. Наші студенти мають конкурентні переваги, за рахунок нашої моделі освіти вони стають експертами по роботі з клієнтами. Ми готуємо саме управлінців – топ менеджмент.

В Україні затребуваний цей напрямок? Запит на такий напрямок зростає?

– Без жодних перебільшень скажу, що люди із України хочуть щось змінювати. Та багатьох із них отримуючи освіту хочуть повернутись на батьківщину та змінити до кращого направлення у такому бізнесі – готельному, ресторанному. Щоб це працювало вже у других стандартна. Попити на такі освіту є завжди і по крайній мірі, ми проводимо співбесіду, попит збільшується.

З якими труднощами можуть зіткнутись студенти в університетах?

– Серед студентів більш ніж сто національностей. Це серйозна цифра. Студенти потрапляють до мультикультурного середовища і для них це може бути хоч позитивний, але шок. Вони перебувають у незвичній для них обстановці, де немає однієї культури. Навчаються китайці, бразильці, іспанці та американці і всі зіштовхуються із мовним бар’єром. З одного боку, рівень англійської, який вони підтверджують офіційним сертифікатом, присутній, але деякі ніколи не жили за кордоном та ніколи не знаходились в англомовному середовищі. Але, не дивлячись на це, адаптація проходить досить швидко. Студенти швидко впливають на таке середовище і їх свідомість переключається. Вони стають «людьми світу», для них зникають перешкоди національностей і будь-яких упереджень. Вони розуміють, що світ насправді влаштований по-іншому. Всі люди так або інакше взаємопов’язані.

Можуть бути труднощі пов’язані із самим навчанням. Але вони більш індивідуальні. Хтось сильний в одному із предметів, а в іншому слабкіший. Але наше завдання не просто занурити їх у якесь середовище, де вони зможуть вижити, а максимально їм сприяти. Але при цьому студенти все одно повинні докладати більше зусиль. Праця, завзятість і дисципліна не порожні слова для наших університетах.

– Хто входить до викладацького складу ваших університетів?

– Більша частина викладачів – це люди з бізнесу. Це не ті люди, які просто начитались літератури та прийшли її переказувати, ні! Це люди, у яких є багаж знань, великий досвід роботи у цих сферах. Вони побували на посадах генеральних менеджерів, є викладачі з 25-літнім досвідом роботи в гостинних сферах.

Наприклад, в кулінарному мистецтві у нас працює викладач предметів Fine Dining Service, Table Art - Шанталь Вітман (Chantal Wittmann). У Шанталь 30- літній педагогічний досвід у сфері гостинності. Вона готує студентів до змагань у сфері кулінарії, зайняла ряд престижних академічних нагород та працювала в різних організаціях у Франції. У 2011 році Шанталь виграла відому нагороду "Meilleur Ouvrier de France" у 2017 роцц, а в 2017 році приєдналась до команди представників Гліона.

Ці люди приходять до нас не за грошима, а тому, що вони живуть цією індустрією і їхнє завдання викладати цей досвід. Це не означає, що ми вам даємо і так повинно бути. Наприклад, був урок з мотивації і викладач поставила його таким чином, що тобі хочеться почати сперечатись, задавати питання, висувати аргументи, якщо ти із чимось не погоджуєшся. У неточних науках істини не існує, а існує різні думки. Важливо оцінити, зважити думки і після застосовувати їх в тій чи іншій ситуації, з якої людина зіткнеться у своїй професійній діяльності.

На якій мові проходить навчання? Які предмети вивчають студенти? Чи пропонує ваше навчання проходження практики?

– Навчання проходить англійською мовою. Наш програма включає в себе не тільки академічну, але й практичну складову. Я зараз говорю про практику в кампусі. Є сервіс (це так називається предмет?), де студенти переодягаються у форму і починають обслуговувати інших студентів. Є кулінарія, де вони приймають участь у процесі, готують та пропускають все через свої руки. Є предмети пов’язані безпосередньо з бізнесом – фінанси, маркетинг, управління талантами та людськими ресурсами. Є предмети й загального характеру – наприклад психологія. У кожному семестрі у студента біля семи-восьми предметів, плюс є ще і вивчення мови. На бакалавраті студенти можуть вивчати французьку та іспанську. В Les Roches навіть є можливість вивчити китайську мову. Це за вибором студента.

В яких країнах, закладах зазвичай студенти проводять стажування?

– Ми студентів не обмежуємо. Стажування проходять по всьому світу – це Азія, Ближній Схід, Арабські Емірати, Сполучені Штати, Європа.

До нас приїжджають компанії: Louis Vuitton, Four Seasons Hotels and Resorts, Booking.com, InterContinental, VALENTINO, Mariott, Презентують себе, студенти з ними спілкуються, в результаті чого у студентів є можливість потрапити до них на стажування на одну із позицій.

В університетах є відділ з розвитку кар’єри студентів, який допомагає скласти резюме, супроводжуючий лист, як правильно себе позиціонувати на співбесідах.

Чи є в Україні схожа освіта?

– Не хотілося б образили, але боюсь, що ні.

Чи є перспектива відкриття вашого кампусу в Україні?

- Кампуси у нас розвиваються, але те що він з'явиться найближчим часом в Україні я дуже сумніваюся. Сама сфера, промисловість не на тому рівні. Наші кампуси як правило відкриваються там де індустрія досягла високого рівня. Наприклад Швейцарія це батьківщина індустрії гостинності, Іспанія - країна з насиченою культурною складовою, з точки зору потоку туристів. Той же Китай, де індустрія ще не на такому ж рівні, але вона дуже динамічно зростає і розвивається. Штати - країна з дуже розвиненою індустрією гостинності. Тому коли Україна досягне високого рівня, то чому б і ні?

Яка вартість навчання на рік?

- Вартість залежить від кампуса. Швейцарія - це найдорожче напрям. Іспанія - напрямок більш бюджетне. Від 20-ти до 35-ти тисяч євро за семестр. Вартість включає в себе навчання, проживання, харчування, медичну страховку. Студенту потрібні гроші тільки на кишенькові витрати.

Скільки років проходить навчання?

- Програма бакалаврат - три з половиною роки. Магістерські програми - від року до двох.

Чи є приклад того, як студенти вашого університету досягли успіху у сфері гостинності?

–Один із викупників Glion 2015 вивчився на програмі бакалавра. Потім на півтора року поїхав до Нью-Йорку отримати професійний досвід. І не дивлячись на те, що він не з Києва і має європейське громадянство, він приїхав в Україну та будує власний готель, на Подолі. Це не просто готель і підприємство для заробітку. У нього є певні ідеї, які включають в себе також творчу складову. Ще в недобудованому готелі він провів декілька галерей. Одна з них проходила в рамках київського Бієнале. Таких проектів поки що в принципі немає в Україні. Це приклад успіху, тільки відображає те наскільки наші студенти активні та відкриті.

Для тих, хто не встиг пройти співбесіду, чи є ще шанс подати документи і до кого потрібно звернутись в Україні?

– В Україні у нас є партнери. Студенти можуть звернутись до них. Там вони отримають кваліфіковану консультацію та супровід всієї адміністративної частини роботи – збору необхідних документів та отримання візи.

Освітнє агентство EDUSTEPS Представляє повний комплекс послуг по зарахуванню до університетів гостинності Glion і Les Roches. Разом зі студентом, ми проходимо наступні кроки в аплікаційному процесі:

  • Консультація зі студентом, розробка індивідуального плану зарахування
  • Збір та подача документів
  • Оплата аплікаційного внеску
  • Розгляд документів, проведення вступної співбесіди
  • У випадку позитивного рішення оплата депозиту
  • Отримання оригіналів документів про зарахування
  • Оплата повного рахунку (точна дата вказана у рахунку)
  • Подача документів на студентську візу
  • Інформаційна сесія перед виїздом

Запис на консультацію

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK