EDUSTEPSДописиНавчання в Канаді Медична освіта в Канаді
Медична освіта в Канаді

Медична освіта в Канаді


Медична освіта в Канаді

Медична освіта в Канаді найбільш затребувана як в самій країні, так і за її межами. Але для того, щоб стати дипломованим фахівцем, потрібно витратити багато ресурсів як фінансових, так і часових. Як же українському студенту отримати медичну освіту в Канаді та знайти високооплачувану роботу за кордоном? — розповідає Катерина Шахраюк, академічний консультант EDUSTEPS.



Що потрібно знати ДО зарахування на медичний факультет в Канаді


  • 1. Деякі університети Канади взагалі не приймають іноземних студентів на медичні спеціальності або складають квоти 1-2 студента в рік. Ці спеціальності завжди є high competitive, і на них відбирають кращих з кращих абітурієнтів з усіх країн світу.
  • 2. Медична освіта за кордоном це досить складний і тривалий процес, і, найчастіше, недешевий шлях. Потрібно врахувати, що вчитися на лікаря потрібно 7-8 років плюс 2 - 7 років інтернатури.
  • 3. У порівнянні з іншими спеціальностями, вартість медичної освіти в Канаді є досить високою. Ви повинні визначитися, чи готові ви покрити всі витрати на навчання і проживання на весь період навчання. Підробляти, навчаючись на лікаря, зазвичай просто неможливо через високе навантаження під час навчання.
  • 4. Ви повинні бути готові до безперервної мозкової діяльності мінімум 10-12 годин в день. А також потрібно стежити, щоб рівень GPA був досить високим, оскільки це впливає на ваш перехід між курсами, і на отримання роботи в цілому.
  • 5. Ви не зможете вступити на медичний факультет в Канаді після випуску з української школи, за прикладом зарахування до медуніверситету в Україні. Далі ми розберемо, як відбувається процес навчання на лікаря в Канаді.
  • 6. Багато знають, що лікарі за кордоном отримують 15, 30 і навіть 50 тис доларів в місяць. Але мало кому відомо, що середній робочий графік лікаря - це робота по 100 годин на тиждень. Тому потрібно зважити всі за і проти перед вибором цієї спеціальності.

На противагу всім цим труднощам, професія лікаря одна з найпрестижніших і високооплачуваних на Заході. З дипломом закордонного вузу у вас не виникне проблем з працевлаштуванням за кордоном.

Коли починати підготовку до зарахування в канадські університети

Дедлайни і документи

Починати підготовку до вступу потрібно з 8 класу. Для зарубіжних вузів важливі шкільні оцінки та рівень знання мови. Повинна бути хороша підготовка з Хімії, Біології, Математики і, іноді, Фізики.

Якщо у вас оцінки нижче 10 балів за системою української школи, то у вас мало шансів вступити в канадський університет на медичний факультет.

Подавати документи краще за 1 рік до випуску зі школи, тобто тести на знання мови потрібно здати в кінці 10 або початку 11-х класів.

Список обов'язкових документів для вступу до університетів Канади:

  • 1. Виписка оцінок зі школи за останні три роки навчання (8, 9 та 10 класи)
  • 2. Результат тесту IELTS чи TOEFL
  • 3. Інші додаткові вимоги (залежать від спеціальності і програми навчання)


Як стати лікарем в Канаді

Отримання ліцензії лікаря в Канаді - це тривалий процес. Навіть самі канадці, які хочуть стати лікарями, іноді їдуть вчитися в Австралію або США. І вже по приїзду отримують необхідні ліцензії на роботу.

Шлях до лікарської справи:

Спершу потрібно отримати науковий ступінь бакалавра (Bachelor of Science) в коледжі чи університеті Канади.

Диплом (Diploma) або Розширений Диплом (Advanced Diploma) не підійдуть для подальшого зарахування. Як правило, в Медичних Школах є перелік необхідних курсів, в основному з природничих наук, які ви повинні пройти на програмі Бакалавра. При зарахуванні на Бакалаврат, потрібно дуже уважно дивитися на ряд предметів, що вивчаються, вони повинні бути розраховані по годинах і наповнені темами таким чином, щоб кількість академічних годин навчання, знань і навичок відповідала вступним вимогам медичної школи.

Оскільки немає точного формулювання, за якою спеціальністю вам потрібно отримувати диплом бакалавра, то теоретично ви можете вчитися на будь-якій програмі, але найбільш слушним варіантом буде біологічні науки: Life or Health Sciences, Chemistry, Biology, Psychology і так далі. Вже під час навчання на програмі, студенту потрібно буде підготуватися і скласти тест MCAT - вступний тест Медичної Школи.

Підібрати коледж для отримання диплома Бакалавра

Далі студенту потрібно вступити до Медичної Школи.

Зазвичай Медичні Школи знаходяться при найбільших університетах Канади: Університет Британської Колумбії, Університет Макгілла і ін. В Канаді є всього 17 шкіл і зарахування проходить на конкурсній основі. Для міжнародних студентів зазвичай виділяється 5-10 місць. Конкурс може бути 250-400 (!) осіб на місце. Оцінюється, як загальна академічна успішність в університеті, так і рекомендації з боку викладачів, і інші досягнення в професійній сфері. Навчання платне, виділення стипендій зазвичай не передбачено.

Після навчання в Медичній Школі (де навчання триває 3-4 роки), студенту потрібно пройти навчання в резидентурі (розширена інтернатура)

Під час навчання в Медичній школі студенти перші два роки вивчають теоретичні предмети: медичну термінологію, анатомію, фізіологію, фармакологію. Наступні два роки студенти працюють в різних клінічних відділеннях з пацієнтами, що вже є свого роду практикою. На четвертому році навчання студенти готуються до здачі складного іспиту MCCEE (Medical Council of Canada Evaluating Examination), для отримання ліцензії лікаря, а також можуть пройти факультативний курс по вузькій спеціалізації. Після успішного складання тесту, випускник отримує ступінь MD (Medical Doctor), однак диплом лікаря ще не дає йому права працювати самостійно.

Після отримання диплома MD є обов'язковим практичне навчання в резидентурі по вузькій спеціальності. Після прийняття на програму ви почнете перший рік навчання, який також називається інтернатурою. Зарахування в канадську інтернатуру здійснюється централізовано через службу CaRMS (Canadian Resident Matching Service), яка розподіляє випускників канадських Медичних Шкіл в різні інтернатури по всій країні. Інтернатура триває один рік, але резидентура може тривати від трьох до семи років в залежності від обраної спеціальності. Наприклад, педіатрія це три роки, нейрохірургія сім років, а багато інших спеціальності знаходяться десь посередині.

Для ведення лікарської практики на території Канади студенту необхідно отримати статус громадянина Канади або статус постійного резидента, а також здати певні іспити для отримання ліцензії на ведення лікарської практики

Після закінчення резидентури ви будете складати іспити по пройденій програмі, де отримаєте сертифікат для проходження практики за обраною вами спеціальністю. Перші 1-2 роки, як правило, є періодом медичної підготовки лікаря (т.зв. Fellowship), коли він працює в якості консультанта під керівництвом старшого лікаря. В цей час молодий медик набирається досвіду і може потребувати додаткового навчання за обраною вузькою спеціалізацією.

Виходить, що загальний термін отримання медичної освіти становить 9-15 років, протягом яких студент повинен показувати високі результати і відмінне знання предметів.

У нашого агентства є кілька навчальних закладів-партнерів в Канаді, які пропонують програми Бакалавра для українських студентів, які мріють вступити в канадські Медичні Школи. Список програм навчання залежить від вступних даних студента, які ми обговорюємо під час зустрічі-консультації.

Якщо у вас залишилися питання з приводу вступу на отримання Медичної освіти в Канаді або вам потрібна професійна консультація залиште свої контакти:

Запис на швидку консультацію:

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK