EDUSTEPSДописиНавчання в Канаді Робота та навчання в Канаді
Робота та навчання в Канаді

Робота та навчання в Канаді


Як поєднувати роботу і навчання в Канаді - один з найпопулярніших питань серед студентів, які хочуть здобути вищу освіту за кордоном. Адже робота під час навчання - це відмінна можливість покрити мінімальні витрати на харчування, проживання і проїзд.

  • Під час навчання студенту дозволено працювати 20 годин на тиждень
  • Під час офіційних канікул - 40 годин.

Не можна переробляти або працювати на одному тижні 30 годин, на інший 10 - це порушення закону і може спричинити проблеми в отриманні Post-Graduation Work Permit (PGWP).

Як дізнатися, чи можу я працювати під час навчання

Коли ви перший раз в'їжджаєте в Канаду по студентській візі, на кордоні вам видають Study Permit - документ, в якому зазначено чи маєте ви право працювати під час навчання і в яких сферах.

Якщо в Study Permit не вказано, що студенту дозволено працювати під час навчання, він має право під час навчання звернутися до уряду Канади за дозволом на роботу 20 годин в тиждень. Щоб подати таку заявку і дочекатися її розгляду знадобиться деякий час.

Тому будьте уважні на кордоні - читайте інформацію на документах, які вам видають або які ви підписуєте. Якщо у вас виникнуть питання, не бійтеся поставити їх візовому офіцерові.

Зверніть увагу, що якщо перед академічною програмою студент приїжджає на мовні курси (English as a Second Language), то дозвіл на роботу під час мовних курсів йому не видається.

Де я можу працювати в Канаді під час навчання

1. Робота на кампусі коледжу або університету

У кожному університеті Канади є багато цікавих вакансій. Не секрет, що своїх студентів роботодавці розглядають в першому порядку.

Тут ви можете працювати тьютором (репетитором), помічником в міжнародному відділі, у бібліотеці, на різних факультетах і кафедрах. Також на території навчальних закладів є кафетерії і ресторани, де студенти можуть підробляти барменом або офіціантом.

Головна перевага роботи в кампусі - вам не доведеться витрачати час на дорогу і ви зможете легко поєднувати навчання і роботу. Також варто відзначити, що якщо у студента є бажання викладати мови або відкрити свій, наприклад, театральний гурток - все це тільки вітається. Більш того, університет зазвичай виділяє на це бюджет.

Потрібно також враховувати, що працюючи в кампусі або поза кампуса студент буде отримувати мінімальну заробітну плату на годину - Minimum Wage. Це плата залежить від провінції в якій знаходиться студент.

Наприклад, Minimum Wage на годину, в різних провінціях:

  • Ontario - 14 CAD
  • British Columbia - 12,65 CAD
  • Manitoba - 11,35 CAD
  • Alberta - 15,00 CAD
  • Quebec - 12,50 CAD
  • Prince Edward and Nova Scotia - 11,55 CAD
  • Saskatchewan - 11,06 СAD

Дані актуальні на 1 травня 2019 року. Minimum Wage розглядається урядом 1-2 рази на рік і відповідно зростає з року в рік.

Виходить, що якщо ви працюєте в Провінції Онтаріо, наприклад, 20 годин на тиждень, то виходить, що за чотири тижні ваша заробітна плата складе 1120 CAD. Також потрібно враховувати, що з цієї суми вам доведеться сплатити 20-25% податку (який також залежить від провінції), тому на руки ви отримаєте 820-840 CAD в місяць - цього вистачить, щоб покрити витрати на харчування, проїзд і частково проживання.

2. Робота поза кампусом

Робота на кампусі дуже добре підходить для студентів програми Бакалавра.

Але якщо у вас програма тільки 1 або 2 роки, то буде логічніше шукати роботу поза кампусом - в ресторанах, кафетеріях, магазинах, клінінгових службах, вантажоперевезення і інших робітничих спеціальностях.

Потрібно сказати, що робота в ресторанах або кафе, які не входять до категорії швидкого харчування, може бути більш прибутковою, так як тут, крім офіційних Minimum Wage, студент може отримувати чайові.

Освітня агенція EDUSTEPS - офіційний представник університетів і коледжів Канади в Україні. Ми допомагаємо студентам пройти всі складні етапи аплікаційного процесу, грамотно підготувати документи на зарахування та отримання студентської візи.

Як ми можемо вам допомогти?

  • Підбір країни навчання і університету
  • Підготовка пакету документів на зарахування
  • Зарахування на програму
  • Оформлення документів на отримання студентської візи
  • Підготовка до виїзду за кордон

3. Робота промоутером

Також варто виділити, що в Канаді студенти можуть працювати на акціях в косметичних або продовольчих компаніях. Тут оплата праці буде вище, ніж мінімальна і становитиме близько 20-30 доларів за годину.

4. Фріланс

Якщо у студента немає дозволу на роботу під час навчання, він завжди може працювати на фрілансі. Головне - володіти потрібними навичками, які можуть зацікавити роботодавців.

Закони Канади не забороняють займатися фрілансом, тому можете сміливо заробляти тим, що вже вмієте робити.

У висновку, хочу сказати, що студенту потрібно завчасно подбати про те, щоб знайти повноцінного роботодавця до закінчення навчальної програми. Роботодавець повинен надати студенту документи мінімум на рік роботи в компанії. Ці договори потрібні будуть при подачі на PGWP (Post-Graduate Work Permit). Тому під час роботи та під час навчання не забувайте про пошук постійного працевлаштування.

Якщо у вас залишилися питання з приводу вартості навчання в університетах Канади або вам потрібна професійна консультація - залишайте ваші контакти або зв'яжіться з нами по телефону або email:

Запис на швидку консультацію

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK