EDUSTEPSДописиКорисні поради Етапи роботи над написанням мотиваційного листа для вступу до університету за кордоном
Етапи роботи над написанням мотиваційного листа для вступу до університету за кордоном

Етапи роботи над написанням мотиваційного листа для вступу до університету за кордоном


Мотиваційний лист до закордонного університету - це своєрідна візитна картка абітурієнта. Адже у студента немає можливості подати документи до приймальної комісії особисто, а інтерв'ю проводять не всі навчальні заклади, і навіть якщо проводять, воно часто проходить по телефону. Тому перед студентом стоїть дуже відповідальне і серйозне завдання, переконати, без особистої присутності, приймальну комісію прийняти його на програму.

Як це зробити, що потрібно написати, що хоче бачити приймальна комісія в мотиваційному листі студента? На ці та інші питання ми постараємося відповісти в наших публікаціях на тему написання мотиваційних листів. Сьогодні, я хочу зосередиться на важливих етапах або кроках в підготовці до написання листа мотивації.

З досвіду знаю, що багато студентів відтягують написання листа на останній день перед кінцевою датою подання документів. В останню ніч на «швидку руку» народжується довгоочікуване есе. Пощастить звичайно ж того, хто досконально володіє майстерністю письмовій мові, в цих випадках листи мотивації виходять непоганими. Але найчастіше есе написані на швидку руку схожі більше на констатацію фактів, ніж на обґрунтовану і продуману мотивацію. Я помічаю, що студенти часто думають, що написання листа мотивації не залежить від усього процесу зарахування. Але насправді, навіть процес вибору університету за кордоном може допомогти вам.

Консультація фахівців з вищої освіти за кордоном:

+38 044 333 60 04, info.edusteps@gmail.com


Я пропоную вам покроковий простий план, який допоможе правильно розподілити час над листом мотивацією, і не відтягувати все до останньої хвилини. І так, пропоную майбутнім студентам пройти 9 кроків в написанні листа мотивації:

STEP 1: Вибір спеціальності

Вибір спеціальності для навчання в університеті - дуже важливий етап. Від вибору спеціальності залежить вибір подальшої професії і всього життя. Якщо ви правильно і розсудливо підійдете до вирішення цього питання, в подальшому цей досвід допоможе вам обґрунтувати ваш вибір в мотиваційному листі.

STEP 2: Ознайомтеся з вимогами університету для абітурієнтів

Дуже часто я помічаю, що студенти не беруть до уваги вимоги університетів. Абітурієнти або недооцінюють себе, або найчастіше переоцінюють.

Досить часто, на моє запитання - «В якому університеті ви хочете вчитися?» - я отримую відповідь: «Звичайно ж Оксфорд, Кембридж, або Стенфорд». Деякі студенти зовсім не хочуть розуміти і приймати той факт, що вони не підходять під вимоги деяких навчальних закладів. Повірте, приймальна комісія не робить винятків, особливо якщо справа стосується високо рейтингових університетів, або отримання стипендії.

Я наведу приклад кількох помилок:

- Вимоги університету з англійської мови IELTS 5,5, мене 5,0 - думаю мені пощастить

- Університет вимагає надати диплом магістра, для вступу на програму магістратури - я подам диплом бакалавра, це ж підійде;

- Я зможу вступити до університету Великобританії відразу ж після 11 класу;

- Може від мене не попросять результати здачі тестів SAT або ACT;

- Університет вимагає мінімум 2 роки роботи, у мене його немає, але у мене хороші уцінки, напевно пощастить;

STEP 3: Відвідайте виставки, семінари, презентації

Відвідування виставок, семінарів і презентацій університетів допоможе вам визначити, яких студентів шукає університет. Як правильно підготувати документи до вступу? Що потрібно писати в листі мотивації?

STEP 4: Створіть список університетів, в які плануєте вступати

Максимум за 3 місяці до кінцевої дати подання документів до приймальної комісії університету, визначитеся з тими навчальними закладами, в які ви плануєте вступати. Обов'язково поділіться вашим досвідом вибору навчального закладу в мотиваційному листі. Це створить враження, що ви зробили обдуманий вибір.

Консультація фахівців з вищої освіти за кордоном:

+38 044 333 60 04, info.edusteps@gmail.com


STEP 5: Напишіть чернетку

Раджу приділити написання чернетки 1 тиждень

І так, у вас є досвід вибору спеціальності, пошуку університету, вибору навчального закладу. Ви можете сміливо приступати до написання чорнового варіанту листа мотивації, в який дозволите опис перших чотирьох кроків.

Я пропоную відповісти на наступні питання:

Чому ви обрали певну спеціальність, і як ви її вибрали?

Напишіть, що ви ознайомилися з вимогами університетів за даною спеціальністю і кваліфікації. Обґрунтуйте, чому або як ви відповідаєте вимогам університетів?

Як ви вибрали університети, в які хочете вступити (напишіть, що відвідували семінари і виставки, шукали інформацію в інтернеті)? Які критерії у виборі університету за кордоном ви взяли за основу? Чому зупинилися на конкретному університеті?

Я раджу студентам не перечитувати чернетку відразу ж після написання. Напишіть все як є, випишіть тези, окремі пропозиції, і відкладіть лист в сторону на кілька днів.

STEP 6: Порадьтеся з викладачем, батьками, друзями

Важливо, щоб в процесі написання мотиваційного листа ви отримали об'єктивну оцінку іншої людини. Це може бути викладач англійської мови, ваш друг або батьки. Дуже часто студенти відправляють чернетки мотиваційних листів нам на перевірку. Консультант зможе з боку визначити сильні і слабкі сторони мотиваційного листа, підказати, як правильно структурувати текст.

STEP 7: Редагування

Перевірте виправлений текст, внесіть необхідні зміни. Вид мотиваційного листа має дуже важливе значення. Особливо, якщо ви надаєте лист в текстовому форматі. В основному університети хочуть бачити мотиваційний лист на 1 або 2 сторінках А4, приблизно 4000 знаків, але не більше (47 рядків). Виділіть абзаци, вони допоможуть вам структурувати текст. Зверніть увагу на шрифт, бажано використовувати стандартні шрифти, використовуйте тільки один шрифт. Колір - тільки чорний.

Мотиваційний лист - НЕ портфоліо!

STEP 8: Перевірте ще раз

Перечитайте текст листа ще раз, зверніть увагу на написання, граматику, правильне використання слів. Віддайте лист на перевірку викладачеві або академічному консультанту EDUSTEPS.

STEP 9: Сміливо відправляйте лист до приймальної комісії

Успіху вам!

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK