EDUSTEPSДописиНавчання в Канаді Як обрати середню школу в Канаді
Як обрати середню школу в Канаді

Як обрати середню школу в Канаді


Канадські школи вважаються одними з найкращих у всьому світі. Країна вкладає достатньо коштів, щоб підтримувати освітній сектор, тому розпочинати навчання в Канаді саме із середньої школи — вигідне та мудре рішення. Середня освіта в Канаді відкриває шлях до вищих навчальних закладів у всьому світі. При цьому студенти, які обирають канадські школи, можуть навчатися там як весь термін, так і кілька семестрів.

Які види середніх шкіл є в Канаді

Існує 3 основних типи шкіл:

  • державні – займають близько 90% від усіх шкіл держави, забезпечують високий рівень освіти та працюють на безоплатній основі;

  • католицькі — також безкоштовні, але при цьому у списку предметів є релігійні дисципліни, а також вимоги до успішності та поведінки набагато суворіші;

  • приватні на платній основі — більш передові, оскільки в них залучені новітні методики навчання, багато уваги приділяється творчій та спортивній освіті (тому у кожної приватної школи є свій басейн, спортзал, тенісний корт тощо). Але такі навчальні заклади мають більш суворі вимоги до вступників і високу вартість навчання.

Також у канадських школах є поділ за ґендерною ознакою: є навчальні заклади окремо для дівчаток, а є виключно для хлопчиків. Звичайно, є і суміщені варіанти.

Важливий момент: у будь-яку з цих шкіл можуть вступати студенти з інших країн, проте для іноземців навчання платне скрізь, навіть у державній школі (але дешевше, ніж у приватній).

Вимоги при вступі до школи

До середніх шкіл Канади можна вступити у віці від 13 років, у деякі – трохи раніше, але необхідно детально розглядати умови кожного навчального закладу окремо. Тому найоптимальнішим варіантом буде вступати до школи після 10-11 класу нашої української школи та закінчувати канадський 12-й клас.

Крім віку, при вступі також важливо надати школі основні документи, такі як:

  • атестат про освіту та витяг з оцінками, які були отримані за останні 3-4 роки;

  • атестат, що підтверджує рівень знання мови (це англійська чи французька);

  • закордонний паспорт та свідоцтво про народження (для неповнолітніх).

Якщо у вступника до школи є дипломи, медалі, грамоти, то їх також можна пред'являти. До речі, 3-4 роки у канадській школі дають важливу перевагу: учням не потрібно буде складати обов'язковий іспит на знання мови.

Основні програми навчання

Головний диплом, який одержують учні всіх канадських шкіл — це High School Diploma. Власне назва може відрізнятися залежно від провінції, як-от  Ontario Secondary School Diploma для Онтаріо. Для отримання такого диплома потрібно за час навчання зібрати 30 кредитів (предметів), а також необхідну кількість годин волонтерської роботи (варіанти таких робіт надаються на вибір).

Окрім канадської програми студенти можуть обрати навчання на одній з міжнародних, наприклад Advanced Placement (AP) чи International Baccalaureate (IB). Програма International Baccalaureate передбачає вибір 6 предметів, 3 з яких вивчатимуться поглиблено, а 3 — на середньому рівні (іспити здаються з усіх 6 предметів наприкінці навчального курсу). Додатково є програма English Language Program, яка передбачає поглиблене вивчення англійської мови та підійде саме для іноземців.

Як вибрати школу: основні критерії, на які варто звернути увагу

Є кілька важливих деталей, які можуть допомогти вам з вибором середньої школи в Канаді:

  • національний склад — переважно, в канадських школах навчаються канадські діти та іноземці, але ми рекомендуємо обирати ті навчальні заклади, де навчаються місцеві діти;

  • тип відділення — денний або пансіон, коли потрібно жити у школі;

  • місце проживання — сім'я, що приймає або резиденція, розташована на території студентського кампусу;

  • вартість навчання — варіюється в залежності від типу школи, наприклад, у державній школі це може бути сума до 30 000 канадських доларів, а в міжнародному коледжі досягати 80 000 канадських доларів. У вартість навчання входить оплата самого навчального процесу, проживання, харчування, проїзд, техніка тощо;

  • додаткові правила та вимоги — наприклад, у деяких школах може бути релігійний ухил та обов'язок відвідувати церкву, або є правило носити шкільну форму.

Також на вибір шкіл може вплинути наявність різних додаткових гуртків і секцій. Наприклад, це може бути арт-студія, басейн, теніс, лижний спорт, скелелазіння та багато інших.

Вибір школи та вступ разом з Edusteps

Якщо вам потрібна допомога з тим, як вибрати школу в Канаді, зробити студентську візу, зібрати необхідний пакет документів — ви завжди можете звернутися до консультантів Edusteps і отримати всю необхідну підтримку. Ми допомагаємо на всіх етапах вступу та переїзду до нової країни, тому з нами ви завжди можете відчути потрібну опору!

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK