EDUSTEPSДописиНавчання в Великобританії Форми організації навчання в університетах Великобританії
Форми організації навчання в університетах Великобританії

Форми організації навчання в університетах Великобританії


Навчання школярів в Англії так само як і студентів в університетах чи коледжах, побудовано приблизно однаково. Тут дуже багато уваги приділяють самоосвіті. Але й підтримку учні одержують досить потужну. Для тих, хто вирішив здобувати вищу освіту в Англії, не зайвим буде дізнатися, як побудовано систему навчання, і які форми подання інформації використовуються.

У Великобританії сьогодні існує величезна кількість навчальних курсів, програм навчання та навчальних закладів. Незалежно від того, який навчальний заклад або програму ви обрали, сам процес буде організований практично однаково, з використанням стандартних форм організації навчання.

У навчанні в університетах і коледжах Великобританії, як правило використовуються викладені нижче методи або форми організації роботи студентів. Слід врахувати, що в залежності від спеціальності, програма і тижневе навантаження буде різна, адже у кожного факультету та спеціальності є свій розклад. Наприклад, на одних спеціальностях, студенти повинні відвідувати лекції протягом усього тижня, на інших - лише кілька годин на тиждень відводиться лекційним заняттям, а решту часу присвячується самостійній роботі.

ЛЕКЦІЇ - LECTURES

Одна з форм організації навчання в університеті і коледжі Великобританії. Особливістю лекцій у ВНЗ Великої Британії є: великі класи, як правило, тривалістю близько однієї години, де викладач говорить про предмет, а студенти конспектують те, що викладається. На лекції може бути присутнім понад 100 студентів. Особливість роботи на лекції є конспектування матеріалу, у студентів немає можливості задавати питання і проводити обговорення і дискусії. Лекції, як правило, призначені для того, щоб:

  • Викласти новий матеріал, який згодом буде детально розбиратися на семінарах і практичних заняттях, або самостійно студентом;
  • Виклад загальних основ курсу, пояснення основних тем досліджуваного предмета;
  • Надання нової інформації з певного предмета, яка не включена в підручники або навчальну програму;

СЕМІНАРИ - SEMINARS

Семінари відрізняються від лекцій кількістю залучених в ньому студентів. Це невеликі класи, на яких студенти і викладач обговорюють тему. Найчастіше в університетах Великобританії семінари тривають довше ніж лекції.

Тема семінару заздалегідь відома студенту, тому семінарські заняття вимагають додаткової самостійної роботи від студента. Основне завдання семінару - обговорення та дискусія з певної проблеми, що вивчається. На відміну від навчання в університетах в Україні, студенти не повинні надати правильну відповідь, перш за все, вони повинні зрозуміти різні аргументи і точки зору з одного й того ж питання, і на цій основі зробити висновки.

На семінарських заняттях ви навчитеся критично мислити і аналізувати тему з різних точок зору.

КОНСУЛЬТАЦІЇ \ TUTORIALS

Консультації - зустрічі студента або групи студентів з куратором, викладачем, які спрямовані на те, щоб дати студентові керівництво по певній темі, предмету або завданням.

Консультація з викладачем допоможе вам розібратися в роботі, яку ви робите або виконали, або допомогти вам вирішити проблеми, які виникли при вивченні певного предмета.

Практикум \ PRACTICAL WORK

Частина курсів в університетах Великобританії включає такі форми роботи, як практичні семінари, лабораторні заняття, практикуми або тренінги. Ці заняття призначені для того, щоб дати вам практичний досвід теорії і виробити практичні навички.

Найчастіше на цих заняттях ви будете працювати індивідуально, але є заняття, на яких ви повинні будете взаємодіяти і з іншими студентами.

ПРАКТИКА АБО СТАЖУВАННЯ \ WORK TRAINING

На деяких курсах вам необхідно буде отримувати практичні навички, працюючи на підприємстві або, наприклад в лікарні. Ці заняття будуть проходити як частина навчальної програми.

Більшість програм включає стажування - можливість працювати певний час під час навчання і отримати досвід, знання і навички, необхідні для подальшого працевлаштування після закінчення університету.

Стажування не є обов'язковою частиною програми, наявність стажувань в навчальному процесі визначається університетом і спеціальністю навчання.

САМОСТІЙНА РОБОТА \ INDEPENDENT STUDIES

Невід'ємною частиною навчання в університеті Великобританії, а також в Британській академічної культури є самостійна робота. Вона може проводиться індивідуально студентом або в групі студентів для того, щоб досліджувати певну тему, написати есе, провести незалежне дослідження або підготувати презентацію. Основне завдання самостійної роботи:

  • Допомогти вам розвинути навички критичного аналізу та вирішення проблем
  • Розвивати у студентів навички дослідження (наприклад, знайти відповідні книги і статті)
  • Більш докладне вивчення студентом певної теми, розвиток своєї власної думки, ідеї


ПИСЬМОВА РОБОТА \ WRITTEN WORK

Те, що не звикли робити наші студенти - це письмові завдання. Якщо ви плануєте вчитися в університеті Англії, знайте - їх буде дуже багато.

Є кілька видів письмових робіт, які використовуються в навчальному процесі:

  • Есе
  • Проєкт або дисертація (Довге есе на основі великого незалежного дослідження, збір даних або експериментів)
  • Проблеми (наприклад, ряд математичних проблем).

Інші проєкт та завдання

На деяких курсах, вам можуть запропонувати провести роботу в інших формах. Наприклад - написати комп'ютерну програму, підготувати стендову доповідь на тему, чи підготувати практичну роботу.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ

Іспити та оцінки

У навчальних закладах Великої Британії використовують різні форми контролю рівня знань студента:

  • «Закриті» іспити \ closed examinations - на яких ви не можете використовувати книги та навчальні посібники для того, щоб підготувати відповідь на питання чи серію питань;
  • «Відкриті» іспити \ open examinations - під час яких, ви можете використовувати книги та навчальні посібники для підготовки відповіді на питання. У деяких випадках студентам дозволено отримати завдання і підготувати його дома;
  • Есе, індивідуальні проєкти або дисертації
  • Група робочих проєктів
  • Презентація на семінарі
  • Презентація або звіт про виконану роботу (наприклад, арт-шоу або музичне виконання)
  • Практичні заняття (наприклад, в лабораторіях або в лікарняних палатах).

Деякі види роботи «постійно оцінюються», що означає, що замість іспитів в кінці року, ваш прогрес оцінюється і відзначається протягом всього процесу навчання.

ПІДТРИМКА СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС НАВЧАННЯ В УНІВЕРСИТЕТІ

Не переживайте, якщо процес навчання в університеті Великобританії здасться вам складним, або вам буде важко впоратися з усіма завданнями. Навчальні заклади надають необхідну підтримку для студентів і цим забезпечують успішне навчання і закінчення навчальної програми студентами.

Не бійтеся просити про допомогу консультантів, академічних співробітників. Під час навчання вам буде призначений особистий наставник, який допоможе розібратися в системі освіти, а також адаптуватися до навчального процесу

EDUSTEPS

Ми — агентство з навчання за кордоном. Допомагаємо студентам з України вступити до університетів Великобританії, оскільки є  офіційним представником приймальних комісій британських навчальних закладів. Для роботи з нами ви можете скористатися пакетом послуг EDUSTEPS Premium, який включає повний супровід студента по зарахуванню, а також допомога в оформленні документів на студентську візу в Великобританію.

Для початку скористайтеся консультацією. Вона допоможе розібратися в процедурі вступу до університетів Англії і в тому, чим саме ми зможемо вам допомогти.

Запис на швидку консультацію:

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK