EDUSTEPSДописи Структура мотиваційного листа
Структура мотиваційного листа

Структура мотиваційного листа


Ми досить часто спілкуємося з приймальною комісією університету щодо вступу наших студентів. Багато менеджерів відзначають високий рівень академічної підготовки студентів з України. Але крім оцінок, які важливі для вступу до університету, приймальна комісія звертає увагу на мотиваційні листи, на те, як студент мотивує бажання вчитися, розвиватися в професійній сфері і робити свій внесок в розвиток навчального закладу.

"Щодня я перечитую десятки листів мотивацій, - відзначає фахівець з прийому іноземних студентів одного з наших університетів партнерів, - Усі листи виконано грамотно, що свідчить про високий рівень володіння англійською мовою, але більшість зосереджені тільки на одному з аспектів, наприклад: описують тільки заслуги в навчанні, або пояснюють чому студент хоче вчиться в нашому університеті. Ми ж хочемо бачити мотивацію в комплексі, тому закликаємо студентів дотримуватися певної структури".


Лист мотивація (Motivation letter) - не просто пояснення причин, чому студент хоче проходити навчання в конкретному навчальному закладі, це також один з способів переконати приймальну комісію, що ви потрібні університету, зацікавлені не тільки отримати знання, але і працювати над розвитком навчального закладу.

ЯКОЇ СТРУКТУРИ ДОТРИМУВАТИСЬ ПІД ЧАС НАПИСАННЯ ЛИСТА МОТИВАЦІЇ

Ми пропонуємо розділити текст листа на кілька абзаців, в яких ви будете намагатися розкрити наступні питання:

1. Поясніть причини чому ви хочете вчитися на обраній програмі та спеціальності
У цій частині намагайтесь розкрити що саме підштовхнуло вас до вибору спеціальності та предмету. Відзначте як розвивався ваш інтерес до вивчення певного напряму і що ви зробили для того, щоб мотивувати себе дізнатися більше про спеціальності, професії. Таким чином ви покажете свій інтерес до навчання.

2.Поясніть, чому саме ви підходите для цієї програми
У цій частині мотиваційного листа постарайтеся продати себе як студента. Використовуючи свій приклад поясніть, чому варто обрати вас. Намагайтесь зосередитися не тільки на те, що ви відповідаєте вимогам університету, а й на тому, що ви ретельно вивчили курс і зацікавлені в отриманні знань для розвитку в конкретній професійній галузі. Для університету і приймальної комісії буде важливим побачити, що ви знаєте про спеціальність та свідомо обрали саме цей напрямок.

“Keep on topic and show that you’ve really done your research and know why you want to do the course.” (Sport admissions tutor)


3. Напишіть, чим ви займалися і чим цікавились в позаурочний час, що могло привести вас до вибору тієї чи іншої спеціальності.
Якщо це можливо, опишіть як ви розвивали свій інтерес до конкретної спеціальності. Наприклад, ви працювали влітку в компанії батьків, щоб набути навичок роботи в сфері бізнесу та на собі випробувати роботу менеджера і підлеглого. Напишіть про книги, статті в газетах і журналах, які ви читали, які допомогли вам краще зрозуміти запропоновану університетом спеціальність. Постарайтеся уникнути загальних описів, більш конкретно зосередьтесь на унікальних книгах або джерелах інформації, не прагніть бути схожим на всіх.

4. Досвід та як він вплинув на ваше рішення
Опишіть ваш досвід роботи у цій галузі. Це може бути досвід роботи в деякій компанії, волонтерська діяльність, роботи над проєктом, річна канікулярна програма в таборі, відвідання виставки чи музею, участь в змаганнях, а також те, як вони вплинули на ваше рішення вчитися в університеті, обрати певну спеціальність. Непотрібно видумувати щось неймовірне, адже навіть звичайна розмова з професіоналом могла підштовхнути і вмотивувати вас.

5. Як вибір спеціальності співвідноситься з подальшим вибором професії
Якщо ви подаєте документи на спеціальність, яка пов'язана з освоєнням практичних навичок, зосередьтесь на тому, які навички ви хочете придбати для того, щоб стати професіоналом у певній сфері. Опишіть які навички у вас є, як вони допоможуть у навчанні та освоєнні професії. Постарайтесь не просто описати свій досвід, а пояснити як це все вплинуло на вас.

“Reflect on your experience, don’t just describe it. Talk about the skills the profession needs, how you’ve noticed this and how you’ve developed those skills yourself.” (Occupational Therapy admissions tutor)


Зв'яжіться з нами:
+38 044 333 60 04, info.edusteps@gmail.com



6. Набуті навички
Постарайтеся перерахувати навички, якими ви володієте, поясніть як вони допоможуть вам у вивченні спеціальності і предметів (working independently, teamwork, good time management, problem-solving, leadership, listening or organisational skills), намагайтесь використовувати приклади зі свого життя.

7. Навички критичного мислення
Покажіть вашу унікальність, що ви вмієте думати та аналізувати. Продемонструйте унікальність власних думок.

8. Ваші плани на майбутнє
Обов'язково напишіть про ваші плани. Якщо ви в мотиваційному листі напишете, що хочете бути журналістом - навряд чи це виділить вас серед інших абітурієнтів. Намагайтесь пояснити, як певна професія допоможе вам реалізувати щось.
Якщо ви ще не визначилися остаточно з професією, зосередитеся на навчанні в університеті і що ви хочете від цього отримати.

9. Постарайтеся бути оптимістичним і позитивним.
Написання мотиваційного листа викликає певний стрес, особливо якщо ви ще не впевнені з вибором спеціальності та подальшої кар'єри. Пам'ятайте, що необхідно зосередитись на своїх сильних сторонах, пишіть з ентузіазмом і позитивно опишіть себе.

Порада від EduSteps: ми радимо студентам завжди писати чесно і об'єктивно про себе. Мотиваційний лист - це своєрідний спосіб продати себе як студента, тому менше хваліть університет, більше показуйте на своєму життєвому досвіді, що саме ви будете хорошим вибором.

Матеріал підготовлений авторами EduSteps.
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на EduSteps.com.ua.

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK