EDUSTEPSДописи Як написати резюме для вступу до університету
Як написати резюме для вступу до університету

Як написати резюме для вступу до університету


Щодня я переглядаю декілька резюме студентів, які планують надсилати документи в університет за кордоном. Грамотно складене резюме, з послідовно викладеною інформацією завжди створюють позитивне враження про студента. CV (Curriculum Vitae) чітко показує на скільки студент серйозно ставиться до процесу вступу до університету та який у студента потенціал.

На просторах інтернету досить легко знайти не один зразок CV, але необхідно звертати увагу на поширені помилки при написанні власного резюме для вступу до університету за кордоном.


За роки роботи в академічній сфері та в освіті за кордоном, перегорнувши сотні документів на зарахування і перечитавши сотні резюме для вступу до університету за кордоном, я виокремила кілька основних помилок, яких припускаються студенти. Мої рекомендації більше стосуються написання резюме англійською мовою, тому далі в статті я буду аналізувати виключно використання оборотів, фраз і спеціалізованих слів англійською.


Помилку в резюме зробити дуже просто, а потім виправити її іноді неможливо. Тому, будьте дуже уважні у написанні інформації про себе.


1. Орфографічні та граматичні помилки

Ваше резюме, яке ви подаєте до приймальної комісії університету за кордоном має бути без єдиної орфографічної та граматичної помилки. в іншому випадку про вас може скластись хибне враження як про безграмотну людину, або студента, який не зацікавлений в навчанні в університеті.


Одним з критеріїв відбору є ваше володіння англійською мовою, тому CV (резюме) на пряму відображає вашу грамотність і знання англійської.

Перед надсиланням документів до університету, ми намагаємося перечитувати кожен поданий вами документ, це також стосується і резюме.


2. Невелика кількість конкретної інформації

Напевно, це властиво нашим студентам, так як «води» багато у всіх. Але це вміння не потрібно застосовувати в написанні резюме. CV повинно бути максимально точним і лаконічним. Наприклад, проаналізуємо дві фрази, які студент використовував в резюме (студент подавав документи на програму МВА в сфері готельного та ресторанного менеджменту, для його програми досвід роботи грав дуже важливу роль):


A: Worked with employees in a restaurant settings

B: Recruited, hired, trained and supervised more than 20 employees in a restaurant with $2 million in annual sales.


Обидві фрази можуть описати одну і ту ж людину, але деталі, які вказав аплікант у другій фразі, зацікавлять університет набагато більше.


3. Проблема універсальних резюме.

Запам'ятайте, ви повинні адресувати кожне резюме конкретному університету. Уникайте універсальності, а саме документа, який підійде на всі випадки життя. Проаналізуйте разом з менеджером по зарахуванню вимоги університету, подумайте як викласти інформацію в такому вигляді, щоб показати вашу зацікавленість і те, що ви повністю підходите на програму.


4. Duties vs Accomplishments.

Як ви вважаєте, на що більше звернуть увагу: на обов'язки, викладені в резюме, або на ваші досягнення? Звичайно ж досягнення будуть важливішими, так як показують розвиток студента в певній динаміці.

Нижче наведено як описувати свої досягнення правильно та приклад того, як цього робити не варто.

Хороший приклад:

• Used laptop computer to record weekly meeting minutes and compiled them in a Microsoft Word-based file for future organizational reference.

• Developed three daily activities for preschool-age children and prepared them for a 10-minute holiday program performance.

Поганий приклад:

• Attended group meetings and recorded minutes.

• Worked with children in a day-care setting.


5. Зовнішній вигляд резюме

Всі люди без винятку звертають увагу на зовнішній вигляд. Тим більше це стосується зовнішнього вигляду документів, від яких залежить ваше майбутнє. Зверніть увагу на шрифт, вирівняйте текст по краях, використовуйте табуляцію замість кнопки пробілу. Неправильно і погано оформлене резюме, по-перше, створює враження, що студент взагалі не може користуватися комп'ютером, і по-друге, - його просто неприємно читати.


6. Мета резюме

На початку кожного CV повинна бути викладена коротка мета, з якою метою ви написали його і надаєте на розгляд університету.

Уникайте фраз: receive higher quality and prestige diploma, немає потреби доводити університету про те, що він престижний, а диплом затребуваний роботодавцями. Напишіть, що ваше бажання - це отримання знань за програмою, які допоможуть надалі бути конкурентоспроможним на ринку праці.


7. Характеристика особистісних якостей

Дуже часто в резюме я бачу стандартний набір якостей, який на думку студентів привертає увагу. Так, дійсно, такі слова, як detail-oriented, hardworking, team player, proactive - дійсно привертають увагу, але такі ж якості вказують 100 студентів, і вони ніяк не роблять вас особливим. Моя рекомендація - покажіть в резюме що ви любите працювати в команді, але не пишіть порожніх слів, якщо не можете їх підтвердити діями, знайдіть свою особливість.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Сподіваюсь мої спостереження і рекомендації допоможуть зробити ваше резюме успішним. Ніколи не бійтесь продавати себе, але завжди робіть це грамотно.

Олеся Шахраюк, автор статті.

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK