EDUSTEPSДописиНавчання в США Як вступити до університетів Ліги Плюща The Ivy League
Як вступити до університетів Ліги Плюща The Ivy League

Як вступити до університетів Ліги Плюща The Ivy League


Якщо раніше українські студенти могли тільки мріяти про навчання в таких університетах як Гарвард, Прінстон, Колумбійському та інших університетів Ivy League, то сьогодні навчання в них стає доступнішим. Абітурієнти розуміють високі вимоги ТОП-100 університетів США і намагаються повністю відповідати цим вимогам. Крім цього, багато студентів, які працюють з освітнім агентством EDUSTEPS обирають середню освіту в США. Воно в свою чергу дає більше шансів для вступу до кращих університетів Америки.

У цій статті ми більше зосередимось на особливостях процесу зарахування до університетів Ліги Плюща та інші селективні університети США, а також розповімо, що потрібно знати студентам з України про вступ до Гарварду, Прінстон та інші престижні виші.

Як вступити до університетів Ліги Плюща The Ivy League

З року в рік рівень студентів, випускників українських шкіл, стає вище і все більше студентів претендують на вступ до Ivy League. Приємно, що все частіше наші школярі відповідають вступним вимогам селективних вишів США. У той же час, дуже багато студентів неправильно розуміють сам аплікаційний процес в цих університетах, недопрацьовують документи або не звертають увагу на важливі фактори. Багато студентів намагаються прорватися до університетів Ліги Плюща зі слабким мотиваційним листом, вважаючи, що високого балу в атестаті достатньо  — розповідає Олеся Шахраюк, академічний консультант EDUSTEPS.

Як вступити до університетів Ліги Плюща

На що звертає увагу приймальна комісія престижних університетів США? Що впливає на успішне зарахування в рейтингові вузи?

Селективні університети - вищі навчальні заклади в США, зарахування в які засновано не тільки на відмінних оцінках абітурієнта, але на його особистості, інтереси, захоплення і інші досягнення.

Це означає, що для того, щоб вступити в кращий університет США, вам недостатньо надати високий бал GPA за атестатом / диплому бакалавра і високі результати тестів GRE / GMAT / SAT / ACT. Приймальні комісії престижних університетів США оцінюють студентів і з інших важливих факторів, про які ми розповімо в цій статті.

Які університети США вважаються селективними? Подивіться на рейтинг кращих американських вузів за версією US News & World Report і зверніть увагу на перші 75.

Зарахування до цих навчальних закладів буде найскладнішим. Звичайно, є університети, які не входять до цього числа, але також ведуть відбір найкращих студентів.

Критерії вступу до університетів Ліги Плюща

Чому високого академічного балу GPA і високого результату за стандартизованими тестами недостатньо для того, щоб вступити в селективні університети? Причина в тому, що університети отримують величезну кількість заявок, і відбирати студента по високому балу недостатньо, потрібно вибрати кращого з кращих. Адже кожен студент впливає на рейтинг навчального закладу.

У класичних університетах США процес зарахування простіший. Він заснований вступні вимоги. Якщо ви відповідаєте вступним вимогам, вас зараховують без проблем.

Чим відрізняється зарахування в селективні університети від інших університетів:

  • Вибирають найкращих. Відсоток прийнятих студентів - admission rate - по відношенню до отриманих заявок становить 5% і нижче
  • Зарахування ґрунтується не тільки на високому академічному балі і високих результатах за стандартизованими тестами. Увагу звертають на есе, позаурочну роботу, волонтерську діяльність, наукові дослідження та інші.
  • Селективні університети - найдорожчі університети в США, і в той же час найщедріші на стипендії-знижки. У більшості знижки пропонуються американським студентам, але є фінансування іноземних студентів також

Головний принцип, на якому заснований прийом документів до університетів Ліги Плюща і в інші селективні університети, полягає в тому, що навчальні заклади відбирають студентів за унікальними інтересами і талантами. Вони хочуть бути впевненими що студенти будуть успішними в майбутньому і таким чином підвищать престиж університету, в якому здобували вищу освіту.

Важливо розуміти, що у кожного селективного університету свої критерії відбору студентів. Це пояснюється різними програмами, спеціальностями та різної місією кожного навчального закладу. Наприклад, для Гарварду важливі лідерські якості студента, університет звертає особливу увагу на сильний характер.

На яких студентів звертають увагу університети Ліги Плюща

  • Студенти, які кращі в своїй сфері. Наприклад, №1 в світі по грі на віолончелі, Перше місце в світі з математики.
  • Лідерські якості, сильний характер - студент буде сильним лідером в майбутньому.
  • Сильні спортсмени, які досягли високих показників.
  • Legacy student - студент, у якого хтось із родичів уже навчався в університеті, куди подаються документи
  • Здібні студенти, які досягають успіху в будь-якій справі, яку вони починають

"Ми помітили, що більше шансів вступити до селективних університетів у тих студентів, які здобули середню освіту в США. Ці абітурієнти більш підготовлені до вступного процесу: ще в школі вони займаються волонтерською діяльністю, ведуть активну громадську діяльність, готуються до інтерв'ю і отримують листи рекомендації від своїх викладачів. "

Процес відбору або зарахування в селективні університети в США часто називають холістичним або Holistic Admission. До нього входять такі фактори, на основі яких здійснюється відбір абітурієнтів:

  • Оцінки або академічна успішність в школі чи університеті, стандартизовані тести
  • Позаурочна діяльність, захоплення, нагороди і досягнення
  • Есе та структура вашого аплікаційного пакету
  • Листи рекомендації
  • Інтерв'ю

Як приймальна комісія оцінює студентів

На вступ до університетів Ліги Плюща або в інші селективні університети США впливають п'ять важливих факторів: академічний результат, позакласна діяльність, есе, рекомендаційні листи та інтерв'ю.

Студентам з України варто не забувати ще про один важливий елемент вступного процесу - це рівень володіння англійською мовою. Для вступу до всіх без винятку університети США, в тому числі і в Ivy League, студенту потрібно скласти тест IELTS чи TOEFL.

Зверніть увагу, що часто атестат про повну загальну середню освіту школи в Україні поступається програмі американської середньої школи. Школярі в США, які хочуть вступити до університетів Ліги Плюща беруть додаткові курси AP courses

1 Академічна успішність (30% успіху)

Приймальна комісія враховує середній бал і предмети, які студент вивчав в школі або на програмі бакалавра; результати SAT / ACT General section і SAT II subject (мінімальна вимога 2-3 предмети).

Після цього приймальна комісія виводить Академічний Індекс студента. За допомогою Academic Index, університет порівнює між собою велику кількість студентів і становить вступний рейтинг. Якщо ваш академічний індекс нижче необхідного - вашу аплікацію відразу відхиляють.

Особливість селективних університетів - високі академічні показники (оцінки і тести) не дадуть вам автоматичного зарахування до університету, але принаймні дадуть вам можливість пройти на наступний етап вступного процесу.

Порада EDUSTEPS: Якщо ви хочете перевірити свої шанси на вступ в американський селективний університет або до університетів Ліги Плюща, відвідайте сайт BigFuture. На цьому ресурсі є калькулятор, в який ви можете ввести свої дані і дізнатися шанси на вступ в той чи інший університет в Америці.

2 Позаурочна діяльність (25% успіху)

Приймальна комісія університетів Ліги Плюща також оцінює спортивні досягнення студента, його інтереси і додаткове навчання.

Немає інформації про те, як саме вимірюється рівень активності студента в школі. Але є загальні рекомендації по інтересах, захопленням і діяльності студента:

  • Досягнення національному або на міжнародному рівні (грають найважливішу роль), прояв лідерських якостей
  • Досягнення на рівні регіону, школи
  • Досягнення в класі або в групі за інтересами
  • Волонтерська робота, діяльність, в якій ви просто берете участь

Найпривабливішими для приймальної комісії вважаються захоплення або досягнення на національному і на міжнародному рівні. Крім того, береться до уваги область, в якій ви досягли успіху. Чим цікавіше сфера, тим цікавіше буде ваша аплікація.

3 Есе, мотиваційний лист (25% успіху)

Есе створює ваш академічний профіль і описує позаурочну діяльність. Воно об'єднує ваші документи, які ви подаєте до університету, і пояснює кожен ваш крок на шляху до вступу в такий спосіб, що у приймальні комісії створюється ваш повний образ.

Типи есе:

- Personal Statement

Найбільш поширений тип, в якому ви описуєте свої амбіції, інтереси і навички. Для вас це шанс сформулювати, чому ви хотіли б вивчати певний курс або предмет, і якими досвідом ви володієте, що привело вас до захоплення обраної областю.

- Supplement Essay

Крім листів мотивації, або замість, нього університет може запросити есе на певну тему (What is academic integrity? Why Columbia University?). Дуже часто в таких есе є конкретне обмеження за кількістю слів (наприклад, 150, 250 або 650 - ні більше, ні менше)

- Separate Scholarship Applications

Даний тип есе пишуть студенти, які претендують на отримання стипендії (одноразової знижки на навчання).

Порада EDUSTEPS: Як зробити свій мотиваційний лист успішним

Зверніть увагу на культуру університету, історію, традиції

Знайдіть цікаву і сильну тему, яка буде виділятися на тлі інших

Покажіть свою особистість, характер, а не набір фактів у вигляді досягнень

Доведіть свою залученість

4 Листи рекомендації (15% успіху)

Листи рекомендації - це характеристики студента від викладачів, адміністрації школи або від інших фахівців.

Зазвичай селективні університети просять надати 3-4 листи рекомендації, два з яких повинні бути від викладачів, одне - від директора школи і одне - від того, хто не є вашим учителем.

5 Інтерв'ю (5% успіху)

Інтерв'ю - це останній етап відбору в селективний університет. Університети Ліги Плюща вважають за краще проводити інтерв'ю, але багато селективних університетів можуть і опустити цей етап зарахування.

Як підвищити свої шанси на вступ до університетів Ліги Плюща

Студентам з України ми рекомендуємо прислухатися до наших порад:

Завчасно планувати вступ в селективний університет. Як мінімум за два роки, ви повинні прийняти рішення, що будете готуватися до вступу - це дасть вам шанс підготуватися якнайкраще до вступного процесу

Середня освіта за кордоном - міжнародні програми IB, A-level, OSSD - підвищують шанси українських студентів на вступ до університетів Ліги Плюща

Позаурочна діяльність, участь в олімпіадах, конкурсах на міжнародному рівні

Високий рівень володіння англійською мовою, який не тільки дасть вам можливість виконати вимоги університету, а й впевненість в написанні мотиваційних листів.

Щорічно освітнє агентство EDUSTEPS після попередньої оцінки документів на зарахування, рекомендує кільком студентам подавати документи до університетів Ліги Плюща. Крім цього, багато наших студентів, які закінчують середні школи в США, вступають в ТОП 75 кращих університетів Америки.

Хочеш оцінити свої шанси на вступ в Ivy League? Запишись на консультацію до фахівця сьогодні!

Запис на швидку консультацію

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK