EDUSTEPSДописиСекрети вступу до закордонного університету Як порахувати GPA і вступити в американський університет
Як порахувати GPA і вступити в американський університет

Як порахувати GPA і вступити в американський університет


Вступ в американський університет задача не з простих. Для того, щоб студента прийняли на програму бакалавра або магістра, йому необхідно відповідати вступним вимогам університетів США. Найвідоміші університети Сполучених Штатів та найбільш рейтингові, будуть вимагати від студентів високий академічний бал або середній бал - Grade Point Average

Grade Point Average (GPA) обов'язково потрібно враховувати під час вибору університету в США та програми навчання. Чим вище рейтинг університету, тим вищий вступний бал GPA

В цій статті ми розкажемо декілька способів, як порахувати свій середній бал для вступу в американський університет. Одразу хочемо звернути вашу увагу, що більшість університетів США будуть вимагати вписати самостійно порахований бал GPA. Є університети, які не будуть вимагати самостійно рахувати GPA оскільки у них є відділ, який займається такими питаннями. В ці навчальні заклади достатньо буде просто відправити поточні оцінки, атестат або диплом.

Дізнайтесь чи потрібно вам рахувати GPA самостійно:


Як розрахувати GPA, загальні рекомендації

Для вступу в університети за кордоном важливе не тільки знання мови, але також і середній бал або GPA вашого диплома (атестату).

Розрахувати середній бал можна як самостійно, так і за допомогою спеціалізованих сайтів.

Пропонуємо ознайомитись з інформацією про те, як вирахувати GPA.

Як порахувати свій GPA автоматично?

Калькулятор від ForeignCredits дозволяє розрахувати GPA залежно від країни навчання:

GPA CALCULATOR

Як розрахувати GPA самостійно?

GPA (Grade Point Average) – це середній бал усіх оцінок у Вашому дипломі / атестаті за час навчання. Певний мінімум середнього балу є необхідною умовою для вступу в більшість закордонних університетів. Розрахунок GPA за простою формулою буде корисний при виборі навчального закладу. У першу чергу він показує Вашу середню успішність з усіх предметів, а не певні захоплення та інтереси. Швидше за все, приймальна комісія зверне увагу на успішність з профільних предметів і можливо перерахує GPA для перевірки. Але потрібно розуміти, що якщо Ваш середній бал значно менше прохідного для даного університету – шанси, що Вам вдасться вступити, не так великі.

Метод розрахунку GPA в кожному університеті різний. Ряд університетів вимагає бал за останні 3 роки навчання, деякі запитують бал з певних предметів. Тому нижче наведена формула застосовна не у всіх випадках. Але якщо ж Ви хочете оцінити свої шанси на вступ і визначити список університетів – то цей спосіб Вам підійде.

Приклад розрахунку GPA

Припустимо, Ви хочете розрахувати середній бал з 4-х дисциплін. В атестаті або дипломі поруч з оцінкою можна знайти кількість годин, яка відводилась на вивчення окремої дисципліни. Наприклад:

  • Фізика (72) добре
  • Хімія (110) відмінно
  • Математика (150) відмінно
  • Геометрія (120) задовільно

Для розрахунку середнього балу необхідно кількість годин, відведених на вивчення дисципліни, помножити на її оцінку. Як правило, середній бал розраховується на основі бальної системи оцінок, яка застосовується в США та інших країнах. Відповідно до неї, оцінка «відмінно» відповідає 4 балам, «добре» 3 балам, «задовільно» 2 балам. Тому в такому випадку середній бал розраховується наступним чином:

1. Множимо бал на кількість годин та знаходимо суму:

72х3 + 110х4 + 150х4 + 120х2 = 1496

2. Рахуємо скільки всього було відведено часу на вивчення дисциплін:

72 + 110 + 150 + 120 = 452

3. Знаходимо частку першої суми на другу:

1496/452 = 3,31.

Отже, в нашому прикладі GPA становить 3,31.

Врахування заліків при розрахунку GPA

Що стосується вступу після університету, то напевно в Вашому дипломі є предмети, за якими замість оцінки варто залік. Те, як він впливає на середній бал, залежить, знову ж, від конкретного університету. У більшості випадків предмети без оцінки при розрахунку не враховуються зовсім, але краще все ж уточнити, оскільки показник GPA може значно змінитися залежно від розрахунку.

Наприклад, крім вищевказаних предметів у Вас в дипломі є 2 дисципліни, з яких ви отримали залік:

  • Дефектологія (100) залік
  • Психологія (200) залік

Зазвичай залік вважається оцінкою "відмінно". Таким чином, розрахунок GPA:

(72х3 + 110х4 + 150х4 + 120х2 + 100х4 + 200х4)/(72 + 110 + 150 + 120+ 100 + 200) = 2696 / 752 = 3,58.

Зрозуміло, що застосовувавши даний метод, Ви отримаєте показник GPA значно вище. Але це потрібно обов'язково уточнити у контактної особи від університету, оскільки в будь-якому випадку Ви надсилаєте копію Вашого диплома з оцінками, і, якщо даний розрахунок не використовують в університеті, завищений показник може бути визнаний в якості махлювання, що може істотно знизити Ваші шанси на вступ.


Якщо GPA низький

Якщо Ви розумієте, що показник GPA не є сильною стороною Вашої заявки, краще зробити акцент на інших документах, які Ви подаєте при вступі, а не намагатися завищити середній бал штучними методами - приймальна комісія в будь-якому випадку побачить всі Ваші оцінки. Не треба панікувати, оскільки GPA є тільки частиною Вашої аплікації, а вона розглядається з урахуванням й інших показників.

Краще звернути більше уваги на мотиваційний лист, в якому Ви можете пояснити моменти академічного минулого і краще розкрити Ваші сильні сторони. Перекрийте низький середній бал власними досягненнями. Наприклад, плюсом в резюме може підійти навіть звичайна курсова робота, оскільки в деяких країнах зовсім немає подібних обов'язкових завдань для студентів бакалаврів, зате є схожі студентські проєкти, успішна участь у яких дає перевагу майбутньому абітурієнту.


Якщо бал GPA нижче 2,5 - розраховувати на вступ в ТОП університети Сполучених Штатів ви вже не можете.


Але є університети, які приймуть вас при умові, що ви пройдете додаткову підготовчу програму. Тривалість програми підготовки визначається рівнем англійської мови та вашим середнім балом, вона може складати від 1 до 3 семестрів.



У мережі існує чимало калькуляторів GPA, які існують в платній і безкоштовній версіях, які, по суті, майже нічим не відрізняються. Зазвичай при розрахунку застосовується простий метод без урахування заліків. Так само калькулятор середнього балу можна знайти на багатьох офіційних сайтах університетів або почитати FAQ, в якому Ви зможете уточнити метод розрахунку.


Сучасна система оцінювання успішності

Як порахувати GPA і вступити в американський університет



Матеріал підготовлений авторами EduSteps.

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється тільки при умові використання посилання на EduSteps.com.ua.

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK