EDUSTEPSДописиНавчання за кордоном Як оплатити навчання за кордоном з України
Як оплатити навчання за кордоном з України

Як оплатити навчання за кордоном з України


Найбільш популярним питанням батьків і студентів, які готуються до виїзду за кордон з метою навчання є оплата навчання за кордоном з України. Які способи оплати існують? Як найкраще оплачувати навчання за кордоном? Як оплатити навчання карткою? Як зробити переказ грошей за кордон за допомогою системи SWIFT?

Я вирішила зібрати воєдино всю наявну інформацію і з власного досвіду, а також досвіду своїх студентів. Звертаю вашу увагу, що дана інформація має інформаційний характер, тому раджу перевіряти кожен з можливих варіантів оплати з банком, через який ви будете здійснювати переклад. Моя мета - дати вам перевірені рекомендації, які в наслідку зможуть спростити процедуру оплати.

Є кілька способів оплати коштів за навчання з України. Найпопулярніші, і найефективніші з них:

  1. Оплата банківською карткою: VISA, MasterCard;
  2. Банківський переказ або SWIFT - міжнародна платіжна система, яка є дуже швидким, надійним і зручним способом оплати товарів і послуг за кордоном.

Перш ніж розпочинати огляд видів оплати, хочу звернути вашу увагу на основний документ, на основі якого проводиться оплата - Рахунок або INVOICE, далі інвойс.

Інвойс - це офіційний документ, який виписується навчальним закладом для оплати навчання студентом. Немає певного єдиного зразка інвойсу, тому кожен університет, коледж або школа видають документ на своєму офіційному бланку.

ЯКА ІНФОРМАЦІЯ ОБОВ'ЯЗКОВО МАЄ БУТИ В ІНВОЙСІ

Оскільки кожен навчальний заклад видає свою власну форму інвойсу, радимо вам перевірити основну інформацію, яка повинна бути вказана.

  1. Ім'я та прізвище студента (латинськими літерами). Зверніть увагу на правильність написання.
  2. Адреса проживання студента. Дана інформація не є обов'язковою.
  3. Номер інвойсу. Номер визначає університет, як правило номер рахунку необхідно буде включити в призначення платежу, за номером рахунку школа визначить, що оплата прийшла від вас.
  4. Дата видачі інвойсу.
  5. Назва програми навчання. Тривалість програми. Перевірте чи правильно вказана програма навчання, дати початку і закінчення.
  6. Сума до оплати та валюта, в якій повинна бути проведена оплата.
  7. Можливі способи оплати. Школа повинна визначити можливі способи оплати: дебетні або кредитна карта, банківський переказ або ін.
  8. Реквізити рахунку для оплати, в разі банківського переказу.
  9. Офіційний логотип навчального закладу.
  10. Офіційна назва навчального закладу.
  11. Офіційна адреса навчального закладу.

Це основна інформація, яка повинна бути включена в інвойс. Іноді школи не включать всі дані вказані вище. Якщо ви будете проводити оплату банківською карткою - тоді вам не варто турбуватися. Якщо ж банківським переказом - будьте впевнені, операціоніст в банку буде вимагати обов'язково ці дані.

СПОСОБИ ОПЛАТИ

Як я згадувала раніше, є два види оплати, які можливі з території України. Найпопулярніші та ефективні з них:

  1. Оплата банківською карткою: VISA, MasterCard;
  2. Банківський переказ або SWIFT - міжнародна платіжна система, яка є дуже швидким, надійним і зручним способом оплати товарів і послуг за кордоном.

Перш ніж вибирати певний спосіб оплати, необхідно уточнити у школи, який вид оплати приймають вони. Деякі навчальні заклади, наприклад, не пропонують можливості оплати банківською карткою, інші надають обидва види оплати, але також є свої особливості.

ОПЛАТА БАНКІВСЬКОЮ КАРТОЮ

Попри те, що багато студентів і батьків намагаються уникнути цей вид оплати, через те, що він вважається небезпечним, більшість навчальних закладів переходить на онлайн платежі. Ми вважаємо оплату банківською карткою найпростішим способом з кількох причин:

  • Оплата здійснюється миттєво;
  • Якщо у вас картка в гривні, вам нема потреби думати про конвертацію валют. Конвертацію банк проводить автоматично;
  • Ви можете здійснити оплату з картки в будь-якій валюті;
  • Витрати на перерахування грошей менше.

При оплаті навчання дебетної картки потрібно враховувати наступні моменти:

  • % банку або комісія яку бере банк за кожну операцію. В Україні це, як правило, від 0,5 до 2%. Уточніть цю інформацію у свого банку.
  • % навчального закладу, який додається до основної суми оплати. Навчальні заклади беруть додатковий відсоток за проведення оплати карткою. У кожної школи або університету є свій відсоток, він як правило від 2 до 4%. % Також залежить від того дебетна картка у вас або кредитна.
  • Конвертація валюти. Уточніть у свого банку деталі конвертації валют.

Як проводиться оплата за навчання дебетної або кредитною карткою?

Школа може запропонувати вам два способи оплати:

  1. Онлайн платіж - який здійснюється самостійно студентом по захищеному посиланню. Вам необхідно самостійно ввести деталі картки та натиснути кнопку СПЛАТИТИ.
  2. Credit Card Authorization form - школа чи університет запропонує вам заповнити й підписати додаткову форму. У цій формі вам необхідно заповнити деталі картки, поставити дату і підпис. Після чого форму потрібно відсканувати та надіслати електронною поштою, або факсом. Найбезпечніший спосіб - факс.

Для яких платежів обов'язкова картка?

Банківська картка буде обов'язкова для проведення наступних платежів:

  • Оплата реєстраційного внеску школи, університету. В такому випадку ви вносите (вписуєте) деталі карти в аплікаційну форму університету на зарахування;
  • Оплата консульського внеску посольства Великобританії;
  • Оплата проживання або депозиту в резиденції;
  • Бронювання готелю;

Термінологія

Cardholder name - ім'я власника банківської карти

Card number - номер картки

Issue date - дата видачі картки (не використовується українськими банками)

Expiry date - дата закінчення дії картки

CVV - захисний код або 3 останні цифри на звороті картки

Консультація фахівців з вищої освіти за кордоном:

+38 044 333 60 04, info.edusteps@gmail.com

ОПЛАТА БАНКІВСЬКИМ ПЕРЕКАЗОМ

Для оплати навчання банківським переказом насамперед вам необхідно буде пред'явити рахунок (INVOICE) на оплату. Консультант, з яким ви працюєте повинен надати офіційний рахунок школи, де буде вказана вся необхідна інформація (дивіться вище), включаючи деталі банку для банківського переказу. Рахунок повинен бути переведений на українську мову і переклад повинен бити завірений нотаріусом.

Деталі банку. Як правильно їх читати?

Важливою частиною кожного рахунку є реквізити школи, за якими буде здійснюватися банківським переказом.

Що повинно бути зазначено в реквізитах:

  1. Офіційна назва організації \ навчального закладу - Beneficiary name
  2. Юридична адреса навчального закладу - Beneficiary official address
  3. Назва банку - Beneficiary bank name
  4. Адреса банку - Beneficiary bank address
  5. Номер рахунку - Account number
  6. Номер IBAN (International bank account number) - міжнародний номер банківського рахунку. Використовується при міжнародних розрахунках
  7. SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) - код банку бенефіціара.
  8. Призначення платежу - payment purpose. Тут вам необхідно вказати номер студента, номер рахунку, ПІБ студента і дату народження. Залежно від того, яку інформацію вимагає школи для визначення платежу.

На що треба звернути увагу.

  • Батьки можуть оплачувати навчання своїх неповнолітній або повнолітніх дітей, за умови наявності у них свідоцтва про народження. Цей документ потрібно мати з собою в банку на момент оплати.
  • Деякі рахунки, які надаються школою можуть бути відразу ж виписані на ім'я батька. Якщо ім'я студента не вказано в рахунку, ви можете не надавати свідоцтво про народження.
  • Оплату може виробляти третя особа, але за умови, що в рахунку буде вказано тільки його ім'я і не буде вказано ім'я студента.
  • Дуже часто рахунку, які виписує навчальний заклад не завірені печаткою. Для закордонних організацій це нормальна практика, бо їм для оплати досить тільки копії рахунку.
  • З копією рахунку ви можете перевести за кордон суму в розмірі до 15 000 грн (сума може змінюватися, уточнюйте в банку).

Які документи необхідно мати при собі на момент оплати:

  1. Паспорт громадянина України;
  2. Ідентифікаційний код;
  3. Свідоцтво про народження (якщо є);
  4. Рахунок, перекладений на українську мову та завірений нотаріусом.

Дуже часто батьки переживають про те, що навчальний заклад не надає фінансовий договір, на основі якого буде проводиться оплата. Річ у тім, що за кордоном нема потреби надавати даний вид звітності, тому рахунок і лист про зарахування є основними документами про взаємини студента та університету.

Автор статті: Олеся Шахраюк

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK