EDUSTEPSДописиПрофорієнтація Професії майбутнього в IT-сфері у найближчі 5 років
  • 383
Професії майбутнього в IT-сфері у найближчі 5 років

Професії майбутнього в IT-сфері у найближчі 5 років


IT – вважається однією з самих прибуткових та перспективних професійних сфер. Саме в цій сфері перебувають престижні та високооплачувані вакансії, які дають можливість відчувати себе впевнено в будь-які часи. Якщо вас цікавить навчання за кордоном, і ви шукаєте свій профіль для майбутньої спеціальності у 2024/2025 – зверніть увагу на IT.  

Розповідаємо про найпопулярніші професії IT-сфери у найближчі 5 років, які точно не стануть програшним варіантом на карті вашого майбутнього. 

Які технології впливають на зміни в IT-сфері

Чим більше технологічних нововведень впроваджується в життя, тим сильніше і відчутніше змінюється IT-сфера. IT-професії майбутнього також зазнають суттєвих змін.

Штучний інтелект 

ШІ – це здатність програм до самостійного навчання. Також сюди відносять технології з розробки та проєктування інтелектуальних комп'ютерних програм. Штучний інтелект здатний розв'язувати різні проблеми без втручання людини, аналізувати вхідну інформацію, досягати з її допомогою будь-яких цілей та розвиватися. ШІ поєднує 3 сфери: машинне навчання, глибоке навчання та нейромережі.

Блокчейн

Це сучасна система зберігання цифрових даних у зашифрованому вигляді, які розподілені по блоках, пов’язаних один з одним. Всі дані надійно захищені від несанкціонованого доступу, бо знаходяться не в одному місці, а в децентралізованій системі.

Ці дві технології зараз активно поєднують, що створює попит на нові професії.

IT-професії майбутнього

Ми склали невеликий список з перспективних професій в IT, які будуть популярними в найближчому майбутньому, і на які впливають дві перелічені вище інноваційні технології.

Дата-аналітик

Це фахівець, який аналізує великі обсяги даних, обробляє та робить введення (наприклад, вивчає, який контент цікавий відвідувачам сайту, чи які інтернет-майданчики найбільш перспективні для розміщення реклами). Компанії беруть їх звіти за основу у прийнятті важливих рішень. Дата-аналітик працює як з IT-інструментами, так і з менеджментом та математикою.

ML розробник (Machine Learning)

Відповідає за розробку штучного та машинного інтелекту, а також LM моделей, які самі можуть приймати рішення на підставі зібраних даних. Для цього він збирає та аналізує дані, впроваджує нові моделі, обслуговує їх, та відповідає за продуктивність.

Архітектор хмарних рішень

Фахівець, який займається всім, пов'язаним з віртуальною стороною бізнесу: програмними платформами, хмарними сховищами даних, серверами, мережами. У «хмарі» зберігається вся інформація, яка потребує забезпечення стабільної роботи, безпеки зберігання даних та швидкого відновлення у разі збоїв. — Усім цим займається архітектор хмарних рішень чи Cloud Architect.Такий архітектор потрібен будь-якій компанії, яка надає послуги онлайн.

Експерт з кібербезпеки

Забезпечує безперебійну роботу інформаційних систем компанії. Він моніторить, аналізує, виявляє та блокує потенційні джерела загрози. До списку його обов'язків входить кодування, хмарна безпека та контроль мережевої безпеки. Наприклад, він відповідає за встановлення антивірусного програмного забезпечення, шифрування, резервне копіювання даних та інші завдання.

Розробники ПЗ для IoT (віддалене керування пристроями, підключеними до мережі)

Це пристрої, пов'язані з охороною здоров'я, торгівлею, логістикою, розумні будинки, охоронні системи, рішення, які автоматизують моніторинг стану ґрунту та води у сільському господарстві. Розробник такого програмного забезпечення виконує аналіз потреб клієнта, створює продукт, тестує та відповідає за його подальше техобслуговування.

Приклад такого програмного забезпечення: пристрої для керування вуличною сиреною, мобільний додаток для керування вуличними замками, система, яка дозволяє стежити за рівнем наповнення сміттєвих баків, та багато інших можливостей  .

Що має вміти гарний IT-фахівець

Для фахівців цієї сфери придумано чимало вимог, але є й низка основних:

  • високий рівень знання англійської мови, оскільки всі матеріали, технічна документація, завдання, вимоги, звіти написані саме англійською мовою;

  • гарні комунікаційні навички та здатність працювати в команді з іншими фахівцями;

  • здатність постійно навчатися новому, розвиватися, адаптуватися до змін та швидко реагувати на проблеми;

  • універсальність — тобто здатність не просто швидко обробляти інформацію, а й виконувати різні завдання та вміти справлятися без великого штату співробітників під рукою;

  • можливість легко перемикатися між стилями роботи – з домашнього на офісний, і навпаки;

  • мати час на фултайм та бути готовим до можливого переходу на постійну роботу в офісі.

Вже зараз ринок переповнений пропозиціями за вказаними професіями, тому можна сміливо починати свій шлях у навчанні саме з IT-сфери. Також радимо освоїти одразу декілька суміжних спеціальностей, оскільки багатопрофільність зараз дуже цінується роботодавцями


Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK