EDUSTEPSДописиНавчання за кордоном Як після навчання залишитися в Європі: правила, способи та легальні лайфхаки
  • 42
Як після навчання залишитися в Європі: правила, способи та легальні лайфхаки

Як після навчання залишитися в Європі: правила, способи та легальні лайфхаки


Європейський диплом – це престижно і перспективно. Він дає можливість влаштуватися на хорошу роботу і розвивати кар’єру. А також завдяки йому можна залишатися жити в ЄС і обрати будь-яку країну Європи: Польщу, Чехію, Австрію, Німеччину тощо». — Так вважається у нашому українському суспільстві. Все перераховане стає потужною мотивацією до вступу в університет за кордоном, тільки наскільки це правда? Особливо те, що європейський диплом дає можливість залишатися жити та працювати у Європі. Давайте розберемося.

Плюси європейського диплома

Диплом про освіту, здобутий в одному з ВНЗ ЄС має низку переваг:

  • визнаний без обов'язкового підтвердження та додаткових іспитів чи тестів — в країнах Європи, а також США, Канаді, та скрізь, де укладено договори про визнання таких документів;

  • дає зрозуміти потенційним роботодавцям, що студент пройшов якісну практику, чого часто не вистачає нашим українським ВНЗ, які посилають студентів-випускників на формальну практику, що не дає відчутної користі. Європейські навчальні заклади дають реальну практику та відправляють студентів на роботу до престижних компаній, а якщо себе там добре зарекомендувати, то можна залишитися працювати;

  • більш пластичне та комфортне навчання в принципі – студенти самостійно можуть вибирати предмети та дисципліни, які хочуть вивчати, та не витрачати час на нецікаві для них науки;

  • знання мови тієї країни, де студент навчається, а також знайомство та занурення у місцеву культуру – це в тому числі сприяє успішному працевлаштуванню та інтеграції у суспільство.

Звісно, що такий диплом має і свої нюанси, які теж важливо знати.

Диплом європейського ВНЗ – не гарантія щасливого майбутнього

Наявність європейського документа про освіту не означає, що випускник може автоматично залишатися в країні, де він його отримав. Диплом не робить студента громадянином країни та навіть не дає дозвіл на проживання. Таке право дає йому контракт з фірмою на вакансію за фахом.

Як залишитись у країні ЄС після закінчення навчання

Щоб зрозуміти, як це зробити, та де найкраще жити в Європі, варто ознайомитися з особливостями законодавства різних країн. Обирати країну варто не лише за кліматом чи архітектурою, а й по тому, як до вас там ставитимуться, як до потенційного громадянина.

У Франції

Випускники французьких ВНЗ можуть залишатися в країні протягом 1 року. За цей час можна знайти роботу за фахом та залишитися жити. Головне отримати диплом бакалавра чи магістра, та обов'язково з навчанням французькою мовою. Якщо університет був не французький, то як варіант можна пошукати робочий контракт з можливістю отримання дозволу на проживання з роботою (таке право надає Блакитна карта, яка оформляється лише при зарплатні розміром від 52 000 Євро за рік).

В Німеччині

Умови схожі на французькі (1 рік після навчання), тільки є варіант зареєструватися, як індивідуальний підприємець, а потім отримати дозвіл на проживання. Однак важливо розуміти, що для реєстрації потрібна буде бізнес-віза.

В Австрії

Так само — на пошук роботи держава виділяє один рік, протягом якого в деяких регіонах можна відкрити свій бізнес і залишитися. Також для тих, хто має диплом австрійського університету, є можливість отримати Блакитну картку.

В Іспанії

Існує програма, за якою всі іноземці, які живуть в Італії 3 роки, можуть отримати право на постійне проживання та роботу вже під час навчання. У Італії те саме — тобто можна подаватися на ВНЖ під час навчання, не чекаючи його закінчення.

В Греції

В цій країні немає можливості шукати роботу протягом року після отримання диплому. Підписати робочий контракт потрібно або відразу після закінчення ВНЗ, або отримувати дозвіл на проживання (але тільки якщо студент живе в Греції не менше 7 років). Також є можливість отримати Блакитну картку, і обов'язкова сума заробітної плати за рік для її отримання є меншою, ніж в інших країнах — 30 000 Євро.

У Великобританії

Незважаючи на те, що Великобританія більше не в ЄС, вона надає студентам-іноземцям зручні умови для навчання та пошуку роботи після отримання диплома. Наприклад, программа Graduate Route має на увазі, що вже під час навчання студент може почати шукати роботу (протягом 2-х років) і вже на основі укладеного контракту з фірмою має право подаватися на посвідку на постійне місце проживання.

У Нідерландах

Для випускників голландських ВНЗ діє програма Orientation Year, яка дозволяє шукати роботу після навчання та залишатися на території країни протягом 1 року. Також якщо студент мешкає в Голландії понад 5 років, то він має право на працевлаштування, навчання та бізнес, і, відповідно, на подання документів на ПМП.

Як залишитися в ЄС: основні способи

  • Шукайте офіційну роботу за фахом до або під час навчання.

  • Оформіть Блакитну карту.

  • Розрахуйте час перебування в країні – іноді весь процес навчання разом з вивченням мови, магістратурою та всім  іншим займає від 5 років, що автоматично дає можливість залишатися в деяких країнах та отримувати посвідку на постійне місце проживання.

  • Відкривайте свій бізнес.

Залишитись жити і працювати в Європі після навчання — цілком реально. Заздалегідь вивчить умови різних країн і виберіть ту, яка буде найбільш комфортною для вас, а якщо виникнуть труднощі, то академічні консультанти завжди зможуть допомогти вам з вибором і підказати найкраще рішення.


Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK