EDUSTEPSДописи Поради майбутнім студентам
Поради майбутнім студентам

Поради майбутнім студентам


Закінчився безтурботний час літніх канікул. З початком вересня випускники шкіл і університетів починають замислюватися про навчання за кордоном. Багато студентів все ще знаходяться на етапі роздумів, чи варто взагалі вчитися за кордоном, але деякі вже всерйоз вибирають навчальний заклад мрії. Багаторічний досвід роботи дав мені можливість побачити, як проходить пошук навчальних закладів за кордоном студентами. Я знаю, які питання, задають студенти, яку інформацію шукають в інтернеті, які камені спотикання зустрічаються на їхньому шляху.

EDUSTEPS: Наше завдання, допомогти студенту вибрати правильний університет і організувати процес зарахування таким чином, щоб у нього залишилося більше часу на навчання, здачу випускних іспитів і на вивчення іноземної мови. Поки ви вчитеся, ми зараховуємо вас в університет вашої мрії.

Коли студент вперше приходить в наш офіс, я даю йому кілька порад, які в майбутньому допоможуть йому з легкістю організувати процес зарахування та підготуватися до навчання в закордонних університетах. Сьогодні, я з радістю ділюся цими радами з вами.

1. Не бійтеся працювати з агентством

Студенти дуже часто бояться працювати з освітнім агентством, через те, що бояться довіряти. Але наше завдання полягає в тому, щоб організувати і водночас полегшити сам процес оформлення документів. Ви можете приділити більше часу навчанню, в той час, як ми будемо контролювати процес зарахування за вас. Як показує практика, робота з освітнім агентством, підвищує шанси на вступ до університетів і коледжів за кордоном.

Середній термін розгляду документів (які були подані через агентство EDUSTEPS) приймальною комісією університетів-партнерів EDUSTEPS склав від 24 годин до 1 тижня.

2. Насамперед виберіть країну, в якій хочете вчитися.

Я бачу, що студенти зазвичай намагаються вибрати університет, а не країну навчання, або хочуть подати документи до університетів, які знаходяться в різних країнах. З одного боку це правильно, адже таким чином, ви розширюєте своє коло можливостей у навчанні за кордоном. Але з іншого боку - кожна країна має свої індивідуальні вимоги до міжнародних студентів. Наприклад, у Великій Британії для вступу на 1 курс необхідно пройти 1 додатковий рік навчання на програмі International Foundation Program, в США студенти можуть вступити відразу ж на перший курс програми бакалавра американського університету.

Вибір країни дасть вам і нам можливість правильно і грамотно скласти план зарахування і підготувати вас до навчання в закордонних університетах.

Що впливає на вибір країни навчання?

  • Вартість навчання різна в різних країнах
  • Можливість навчатися і паралельно працювати за студентською візою
  • Можливість залишитися після закінчення навчання в університеті

3. Реально оцінюйте свої можливості

Уважно читайте вимоги університетів, університети за кордоном не роблять винятків. На першій консультації я часто чую від студентів: «У мене попереду ще цілий рік, я встигну вивчити англійську, це не складно». Але коли підходить час складання іспиту, справи йдуть зовсім по-іншому. Несподівано студент отримує низький бал, і звичайно не може потрапити на програму вчасно. Я раджу відразу ж пройти вступне тестування з англійської або іншої іноземної мови у нас в офісі або в офісі наших партнерів. На першій консультації я прошу надати свої оцінки. Це дає мені зрозуміти, на університет, якого рівня може претендувати студент.

Не шукайте університети за кордоном і програми навчання, яких не існує або які просто не приносять користі.

Ми в офісі часто жартуємо, що простіше створити свій власний університет ніж знайти програму навчання за запитом студента. Наприклад, студент планує вступити на програму права в університеті Америки, або на деякі спеціальності з медицини після 11 класу. У США програми з таких спеціальностей проводяться професійними коледжами тільки після того, як студент отримав диплом бакалавра. Деякі спеціальності взагалі безглуздо шукати в певних університетах або країнах, адже наявність певної спеціальності в університеті за кордоном визначається потребою ринку праці.

Я часто зустрічаю студентів, які хочуть вступити на факультет філології до закордонного вишу.

- Що ви хочете вивчати? - питаю я.

- Англійську мову (або іншу іноземну). - відповідає мені студент.

Але для чого вам ця спеціальність? Ким ви хочете бути? Ким ви зможете працювати після закінчення університету? Може бути краще піти на факультет журналістики.

Професія - академічний консультант - з'явилася не випадково, адже ми допомагаємо розібратися у великій кількості спеціальностей в університетах і даємо перевірені поради, яку спеціальність краще вивчати і де.

Оцініть свій бюджет

Після того, як ви прийняли рішення навчатися за кордоном, вам необхідно зрозуміти скільки ви готові інвестувати в навчання. Освіта в більшості країн світу платна для іноземних студентів. Також слід врахувати, що проживання, харчування, страхування - оплачуються додатково.

А як же безкоштовна освіта в Німеччині і Чехії, запитаєте ви? Навіть якщо навчання в країні безкоштовно, вам все одно потрібно оплатити проживання, харчування та супутні витрати. Навіть для отримання візи такі країни як Німеччина, Франція та Чехія вимагають показати рахунок в банку, де була б сума рівна вартості витрат на 1 рік навчання.

Фінанси - важливий фактор, який впливає на вибір навчання. Це питання ми обговорюємо на першій консультації, щоб студент міг зрозуміти скільки коштує навчання і супутні витрати в кожній країні.

Автор статті, Олеся Шахраюк.

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK