EDUSTEPSДописиНавчання в США Переваги отримання вищої освіти в США за спеціальністю STEM
Переваги отримання вищої освіти в США за спеціальністю STEM

Переваги отримання вищої освіти в США за спеціальністю STEM


В останні роки ми помітили, що студенти, які планують вступ і навчання в США, в більшості випадків обирають спеціальності, пов'язані з вивченням бізнесу, фінансів, економіки, або більше гуманітарні напрямки. Тільки в останній рік з'явився інтерес до спеціальностей в американських університетах, які пов'язані з вивченням таких предметів як: математика, науки, технології та інженерія. В університетах США ці предмети прийнято назвати одним словом - STEM, і цей термін все частіше починає з'являтися на українських сайтах, які пишуть про освіту в Сполучених Штатах Америки.

У цій статті, наш експерт з освіти в США, Олеся Шахраюк більш детально розглядає спеціальності STEM, а саме як вони виникли і які переваги отримують українські студенти, які вивчають ці дисципліни в американських університетах.

STEM - це абревіатура термінів Science (наука), Technology (технології), Engineering (інжиніринг), Mathematics (Математика). Цей термін дуже часто використовується американськими університетами і відповідно студентами для позначення дисциплін пов'язаних з вивченням науки, інженерії, математики та технологій. Дисципліни пов'язані між собою, наприклад, вивчення математики допомагає в освоєнні інженерних спеціальностей, в тому числі і наукових, математика закладає основи для подальшого вивчення фізики, а фізика в свою чергу необхідна інженерам.

В кінці минулого століття, цей термін став досить популярним завдяки американському уряду, які провело дослідження і з'ясувало, яких фахівців не вистачає на американському ринку праці. Як і в кінці минулого століття, так і зараз в Сполучених Штатах Америки не вистачає фахівців, які працювали на високо технологічних роботах, пов'язаних з дослідженнями, розробкою техніки, інженерії тощо. Американський уряд визначив, що нестача фахівців буде тільки рости. Було визначено, що в період з 2012 року по 2020 буде необхідно близько 9 мільйонів фахівців в області STEM. Так як американці не можуть заповнити виниклі робочі місця, уряд США запустило програму залучення іноземних фахівців, через отримання освіти та з подальшою можливістю отримати хорошу роботу.

Які переваги отримують студенти з України, які вивчають предмети STEM в університетах США?

Перш за все, студенти, які навчаються за спеціальностями STEM, можуть працювати до 20 годин під час навчання в університеті США, і до 40 годин в період літніх канікул. Але цю можливість отримують і студенти інших спеціальностей.

Але недавно, американський департамент імміграції (The US Department of Homeland Security Immigration and Customs Enforcement (ICE), зробив заяву про те, що вони розширюють список спеціальностей, які входять в поняття STEM, крім цього, студенти, які успішно закінчили навчання і отримали диплом, можуть залишитися працювати в США до 29 місяців за програмою роботи для випускників американських університетів - Optional Practical Training - OPT STEM. Нагадую, що студентам інших спеціальностей дозволено залишатися тільки до 17 місяців.

На мій погляд, найбільшою перевагою цих спеціальностей є все-таки працевлаштування. Для студентів і батьків важливо, чи знайде випускник університету роботу після закінчення, і саме це питання задають мені все студенти без винятку. У випадку зі спеціальностями STEM я з впевненістю можу сказати - Так. Тим більше, що робота за цими спеціальностями є однією і самих високо оплачуваних в США.

У яких американських університетах найкраще вивчати спеціальності STEM?

Ми пропонуємо великий вибір навчальних закладів по всій території Сполучених Штатів, але серед тих, які пропонують спеціальності STEM, особливо хочу виділити:

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK