EDUSTEPSДописиПрофорієнтація Алгоритм професійного самовизначення
Алгоритм професійного самовизначення

Алгоритм професійного самовизначення


Крок 1

Подумай, що тебе цікавить в житті, до чого ти прагнеш, чим тобі подобається займатися, що б ти хотів робити, які професії тобі подобаються, які умови праці тебе приваблюють, що ти хотів би отримувати від своєї майбутньої професії? Давши відповідь на ці питання, ти зробиш перший крок до правильного, свідомого вибору професії.

Крок 2

Якщо ти не можеш визначити професії, які тобі подобаються, тоді уважно вивчи класифікацію професій за предметом, метою, знаряддями і умовами праці.

Крок 3

Визнач свій професійний Тип і відповідну професійне середовище, яке тобі підходить найкраще; погодить його з професіями, які ти визначив для себе в попередньому кроці.

Крок 4

Вивчи свої професійні інтереси і схильності, мотиви вибору професії, скориставшись відповідними методиками і зістав їх з професіями, які тобою були визначені в попередніх кроках. Якщо там були професії, які не співпали з твоїми інтересами і схильностями, то виключи їх зі свого списку, залишивши тільки ті, які потрібно поглиблено вивчити.

Крок 5

Вивчи детально опис відібраних професій; поговори, якщо є можливість, з представниками цих професій і з'ясуй, у чому сенс їх роботи, чим вони їм подобаються. Познайомся з характером і умовами їх праці, поцікався, де вони отримували цю професію і реальні можливості працевлаштування за ними. Спробуй, випробувати себе в цих професіях, хоча б в змодельованих професійних ситуаціях.

Крок 6

Склади перелік вимог, які висувають певні тобою професії до людини, до його психофізіологічних і фізичних якостей і запиши. Визнач, наскільки всі записані тобою вимоги важливі - можливо, менш важливі вимоги, які, за великим рахунком, можна й не враховувати.

Крок 7

Вивчи самого себе глибше, тобто визнач свої задатки, здібності, темперамент, риси характеру, вольові якості, трудові навички (за результатами вивчення шкільних предметів та занять в гуртках, секціях і т.д.); визнач свій фізичний розвиток і стан здоров'я.

Крок 8

Дізнайся в міському (районному) і обласному центрах зайнятості про професії та спеціальності, які користуються попитом на ринку праці сьогодні і реальне працевлаштування за фахом, які ти визначив для себе, і визнач бажаний рівень професійної підготовки за ним.

Крок 9

Оціни свою відповідність вимогам кожної з професій, які ти визначив і проаналізував: чи розвинені у тебе професійні якості, чи відповідають твої здібності, психологічні особливості, стан здоров'я вимогам професій, які ти хотів би вибрати. Визнач, яка професія з усього списку більше тобі підходить за всіма пунктами вимог. Якщо вони, в основному, збігаються, або є можливість їх подальшого розвитку, тоді ти на правильному шляху. Якщо вони частково не збігаються, то з'ясуй, у чому причина, і розроби план самовиховання і саморозвитку необхідних для цієї професії якостей. Якщо вони, на твій погляд, повністю не збігаються, то тобі необхідно порадитися з фахівцем-психологом або професійним консультантом. З огляду на його поради, відкоригує подальший план своїх дій.

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK