EDUSTEPSДописиНавчання в США Про стипендії в США
Про стипендії в США

Про стипендії в США


Давайте поговоримо про стипендії. В своїй роботі ми намагаємося уникати консультацій з цього питання перш за все через те, що в інтернеті існує величезна кількість інформації, котра, з одного боку, допомагає студентам, але з іншого — дуже плутає. Скажу чесно, після чергового запиту на 100% стипендію на навчання і проживання в США, я вирішила вивчити цю тему досконало, щоб трохи розвіяти деякі МІФИ наших студентів про навчання в Америці.

Стипендія, грант, фінансова допомога – це не означає, що ви отримаєте освіту в США безкоштовно, це означає, що організація, котра надає вам певний вид допомоги, сплачує за навчання замість вас. 

А тепер давайте розбиратись.

По-перше, потрібно розуміти, що таке стипендія, знижка, фінансування (фінансова допомога) і грант. Часто студенти звертаються до нас в пошуках стипендій, і під стипендією мають на увазі повне фінансування навчання та проживання. Тобто мета — отримати вищу освіту в США безкоштовно.

Стипендія – це фінансування певної частини вартості навчання, або проживання, або дослідницької роботи в США. Стипендія не означає безкоштовного отримання вищої освіти в США. Вона означає, що деяка організація або університет, котра пропонує певний розмір стипендії, готова фінансувати частину вашого навчання на певних умовах: успішність, написання есе та ін.

Знижка – знижка на навчання, котра може надаватись університетом для зменшення вартості навчання на основі академічної успішності студента. В більшості випадків знижка надається за бажанням університету і не є правилом, що всі студенти можуть отримати дискаунт

Фінансова допомога надається незалежними організаціями, котрі займаються фінансовою підтримкою іноземних студентів. Фінансова допомога може покрити тільки частину вартості навчання, або витрати на проживання під час навчання.

Грант – фінансування навчання в США. Фінансування може бути повне або часткове. Гранти надають незалежні організації, метою яких є допомога в фінансуванні навчання в США. Звертаю увагу студентів на той факт, що якщо ваша мета — імміграція до США, програми грантів не дають змоги працювати і отримати дозвіл на роботу після закінчення навчання. Після завершення програми ви обов’язково повинні повернутись в Україну.

По-друге, необхідно знати, що всі університети і коледжі, за виключенням п’яти, про які розкажу пізніше, вимагають від міжнародних студентів пред’явити доказ того, що вони можуть фінансувати навчання і проживання в університеті. Доказом може бути підтвердження того, що ваша сім’я може сплатити навчання, або що ви отримали фінансову допомогу (в цьому випадку оплачувати навчання буде організація, котра надала вам фінансування).

В університетах і коледжах США існує два способи відбору іноземних студентів (а також студентів з США) в залежності від платоспроможності студента: Need Aware Admission и Need Blind Admission. 

Need Aware Admission означає, що для отримання листа про зарахування до університету приймальна комісія в обов’язковому порядку буде запитувати підтвердження того, що ви можете оплатити навчання, проживання чи супутні витрати. У випадку, якщо ви отримаєте стипендію, вам потрібно буде надати інформацію про те, хто буде частково сплачувати за ваше навчання.
Ви також можете подати інформацію про те, що не можете оплатити навчання, або можете покрити частину витрат, тоді університет приймає рішення про ваше зарахування в індивідуальному порядку. Університет дивиться, чи може він надати вам знижку, скільки, за що і т.д.

Need-blind admission – зарахування студентів університетом незалежно від їх фінансових можливостей. Дана система відбору іноземних студентів і зарахування доступна тільки для 5 приватних університетів:
1. MIT, Massachusetts Institute of Technology in Massachusetts
2. Harvard University in Massachusetts
3. Princeton University in New Jersey
4. Yale University in Connecticut
5. Amherst College in Massachusetts
Ці університети вирішують, кому вони можуть надавати освіту, за яку вартість і чи можуть надати безкоштовне навчання та проживання.

Раджу прочитати статтю на сайті Wikipedia - Need-blind admission - https://en.wikipedia.org/wiki/Need-blind_admission

Де шукати джерела фінансування для іноземних студентів?

Моя порада студентам — скористатись двома основними сайтами, котрі дають саму повну інформацію про фінансування навчання, фінансову допомогу і про знижки для іноземних студентів:

IEFA.org
International Education Financial Aid (IEFA) provides financial aid, college scholarship, and grant information for international students wishing to study abroad. Their search feature allow users to find scholarships around the world.

InternationalScholarships.com
International Scholarships deliver a comprehensive listing of grants, scholarships, loan programs, and other information to assist college and university students in their pursuit to study abroad.

В той час, як ми EDUSTEPS, займаємось вашим зарахуванням до університету, ви можете подати заявки на отримання знижок і стипендій, та отримувати додаткові джерела фінансування вашого навчання.


Чи фінансує уряд США навчання іноземних студентів?

Питання однозначне - ні, не фінансує. Це ви можете прочитати на будь-якому урядовому сайті США, котрий розкриває питання навчання. Фінансова допомога надається виключно американцям. А як же гранти? – запитаєте ви. Гранти надаються не державними, а незалежними неприбутковими організаціями, мета яких — проводити культурні обміни та промоутувати освіту в США.

Чому випускники середніх шкіл України не можуть отримати знижку на навчання на основі академічної успішності?

Ми часто згадуємо, що студенти, котрі вступили на перший курс університету, на завжди (тільки в крайніх індивідуальних випадках) можуть отримати знижку на навчання, котра заснована на академічній успішності. Чому?
• Для отримання знижки студенти повинні показати високі оцінки з екзамену SAT, ACT;
• Пріоритет в отриманні знижок на 1 курсі отримують студенти, у котрих є атестат про середню освіту США, але не інший;

Особисто в моїй практиці було багато випадків, коли здібні студенти отримували до 75% знижки на навчання, але тільки на основі сертифікату про середню освіту США — вони проходили навчання в старшій школі в Америці.

Надіюсь, мої спостереження і рекомендації допоможуть
зробити ваш вступ реальнішим.
І ви не будете даремно витрачати час
на пошук стипендій, знижок на навчання там,
де їх немає.
Олеся Шахраюк, автор статті

Замовити консультацію

Підібрати програму

Скинути

OK